Bulvár

Borjúfóka született a Szegedi Vadasparkban

Borjúfóka született a Szegedi Vadasparkban

2015. augusztus 7., péntek
Borjúfóka született a Szegedi Vadasparkban
Borjúfóka született a Szegedi Vadasparkban

Borjúfóka (Phoca vitulina) született július 30-án a Szegedi Vadasparkban, a jövevényt pénteken mutatták be a közönségnek.

Veprik Róbert

igazgató elmondta, hogy két éve az új fókabemutató megnyitásakor igyekeztek olyan csapatot kialakítani, amelyik szaporodni képes. A munka sikerrel járt, a hétesztendős nősténynek, Angie-nak és az egy évvel idősebb hímnek, Hagarnak kicsinye született. Angie vemhességének utolsó időszakát a medence egy sekély vizes elkülönített részén töltötte, mivel az éppen megszülető borjúfóka kölykök még gyengék ahhoz, hogy a mély vízbe esve visszakapaszkodjanak a szárazföldre, így meg is fulladhatnak. Angie kölykét végül július 30-án délután hozta világra. A jövevény nemét még nem tudni biztosan, de feltehetően nőstény. Szerencsére Angie megfelelően képes táplálni kicsinyét, van elég teje, és a kölyök gyorsan nőtt, erősödött az első héten. Így pénteken már be is engedhették a nőstényt és kölykét a fókabemutató nagy medencéjébe. Az Atlanti- és a Csendes-óceán partközeli, kevésbé sós vizeiben őshonos borjúfókák a leggyakoribb fókafajnak számítanak. Régebben húsukért és zsírjukért vadászták, és ma is sok példány sérül meg vagy pusztul el, amikor beleakad a halászhálókba. A kifejlett példányok tömege elérheti a 170 kilogrammot, testhosszuk pedig megközelítheti a két métert. A faj egyedei a természetben halakkal, rákokkal és puhatestűekkel táplálkoznak, az állatkertekben pedig heringet és tintahalat kapnak. A fókák a szárazföldön nehézkesen mozognak, a vízben viszont annál fürgébbek. Idejük nagy részét a táplálék keresésével töltik, egy nap négy-nyolc kiló halat is elfogyasztanak. A faj párzási időszakon kívül magányosan él. A nőstények 2-6, a hímek 3-7 éves korukban válnak ivaréretté. A borjúfókák vemhessége 320 napig tart, és általában egy utódot hoznak a világra. Az anya 4-6 hétig szoptatja kicsinyét rendkívül tápláló tejével.

Borjúfóka született a Szegedi Vadasparkban - a jövevényt már be is mutatták a nagyközönség számára.Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.