Bulvár

Veszélyes játék babakocsik: hét termékből öt nem felelt meg a hatósági vizsgálaton + VIDEÓ

Veszélyes játék babakocsik: hét termékből öt nem felelt meg a hatósági vizsgálaton + VIDEÓ

2015. július 14., kedd
Veszélyes játék babakocsik: hét termékből öt nem felelt meg a hatósági vizsgálaton + VIDEÓ
veszelyes_babakocsi_nfh

Balesetveszélyes játék babakocsikat találtak a szakemberek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában, a termékek vizsgálata közben.

A kifogásolt játékok között olyan is van, amely akár súlyos sérülést is okozhat. A szúrópróbaszerű ellenőrzésen hét fajta terméket vizsgáltak meg a szakemberek, ezek közül öttel volt valamilyen probléma – a kifogásolási arány tehát 71,4% volt. A vizsgált termékek mindegyikét a Távol-Keleten gyártották. A játék babakocsik szerkezeti kialakítását szabvány határozza meg. Az előírások egyik célja az, hogy a babakocsi ne tudjon véletlenül összecsukódni, és így sérülést okozni. A játék babakocsiknál a gyártók két szerkezeti megoldást alkalmaznak, az egyik esetben a játék babakocsi a gyermek feje felett csukódik össze. Az ilyen játékok esetében pedig, ha a gyermek belemászik, esetleg a kisebb testvérét beleülteti a játék babakocsiba, és az összecsukódik, akkor a gyermeket fejen vagy torkon ütheti a fogantyú, ami súlyos sérülést is okozhat. Éppen ezért az ilyen babakocsiknál az az előírás, hogy két olyan zárószerkezetet kell rajtuk kialakítani, amelyek egymástól függetlenül működnek, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a babakocsi véletlenül összecsukódjon. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a játékokat nem arra tervezeték, hogy gyerekek üljenek bele, de a vonatkozó szabvány szerint ezt a terhelést is ki kell bírniuk. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma a vizsgált 7 fajta termékből 5-nél (71,4%) állapította meg, hogy nem megfelelő a szerkezeti kialakítás. A kifogásolt termékek között van olyan, amely kisebb sérülést, de olyan termékeket is találtak a szakemberek, amelyek súlyosabb balesetet okozhatnak. Az összecsukódás szempontjából 4, míg az egymáshoz képest elmozduló elemek miatt 3 babakocsi okozhat balesetet. A kifogásolt termékek enyhébb esetben becsíphetik a gyerekek ujját, rosszabb esetben viszont akár fejen vagy toron üthetik a gyerekeket játék közben. Ha nem megfelelően alakítják ki a terméket, sérülést okozhatnak az éles élek, hegyes végződések is, erre is érdemes odafigyelni, ha valaki ilyen játékot vásárol. Ilyen hibát a vizsgált játékokon nem találtak a szakemberek. Mivel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált laboratóriuma a vizsgálatok során ilyen sok nem megfelelő babakocsit talált, ezeket a termékeket a következő években is ellenőrizni fogjuk. A vizsgált termékek listája

ide kattintva

olvasható. http://youtu.be/8siT-JAb99A

Rendkívül veszélyes játék babakocsikat találtak a fogyasztóvédők - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=553388

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.