Bulvár

Réteskülönlegességekkel, néptánc- és bivalyfesztivállal vár a mórahalmi sokadalom

Réteskülönlegességekkel, néptánc- és bivalyfesztivállal vár a mórahalmi sokadalom

2015. július 2., csütörtök
Réteskülönlegességekkel, néptánc- és bivalyfesztivállal vár a mórahalmi sokadalom
nemzeti_retes07_gs

Az évek alatt Mórahalom neve összefonódott a különleges rétesek hazájával, a hagyományos nyári Homokháti Sokadalomban ugyanis rendre ínyencségekkel és rekordkísérletekkel készülnek a fesztiválozók. Idén sem lesz ez másként, július 2-án kezdődő programsorozattal párhuzamosan ráadásul elstartol a IV. Bivalyfesztivál is.

Tavaly májas-rizottós rétessel rukkoltak elő a konyhatündérek, az azt megelőző évben pedig jótékony céllal a koraszülöttekért tekerték a tésztát a hagyományos Dél-alföldi Rétesfesztiválon. A kulináris különlegességek mórahalmi tárházában a rekordkísérletek sem ritkák: 2011-ben 23,2 méteres; 2012-ben pedig 30,33 méteres finomság sült Mórahalmon. A XII. Homokháti Sokadalmon bárki kipróbálhatja a réteskészítést: a fesztiválnyitányon, vagyis július 3-án a sütemény csínját-bínját sajátíthatják el az érdeklődők. A kavalkád egyik legjobban várt programja a vasárnapi réteskészítők versenye, amikor is minden nevező egyedi recepttel száll harcba. Bár a sokadalom hivatalosan július 2-án este nyit a Pécsváradi Big Band zenekar koncertjével, a pénteki fúvós, mazsorett- és néptáncbemutató adja a rendezvény sava-borsát. A műsor alatt vendégségbe invitálják az érdeklődőket saslik és ágyaspálinka kóstolóra, amit az Irigy Hónaljmirigy fergeteges előadásával, valamint az EDDA musical koncertjével vezethetnek le. Szombatra a Bivaly utca átadja helyét a baráti társaságoknak, ugyanakkor a legkisebbek sem maradhatnak ki a mulatságokból: az Aratóünnep és IV. Bivalyfesztivál délutánján gyermekprogramokkal kedveskednek nekik. A Fúvószenekarok találkozóját a Homokhátság zamatos gyöngyszemei kísérik, a helyben termett szőlőszemekből válogatott borokat bárki megízlelheti. Mivel Mórahalom nagy figyelmet fordít a város szépülésére, díjesővel jutalmazza a virágoskertek tulajdonosait és a félprofi kertészeket: a Virágos Mórahalomért elismerések átadására - az előzetesen meghirdetett programtól eltérően - szombaton kerül sor. S ha már kóstolóval nyitott, kóstolóval is zárul a Homokháti Sokadalom, vasárnap délután ugyanis gulyáslevest kínálnak a vendégeknek. A zárónap egyébként a néptáncosoké, az együttesek felvonulását követően kezdetét veszi a néptáncfesztivál. Este a jubileumukat ünneplő házasokat is köszöntik, amit a TNT ugyancsak kerek évfordulót ünneplő koncertje koronáz meg, majd a 22 órakor kezdődő tűzijáték. A részletes programot Mórahalom város weboldalán találják,

ITT

.

Saslik, rétes, pálinka - érdemes lesz kinézni a hétvégén Mórahalomra.http://szegedma.hu/?p=550843

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.