Bulvár

Nyáron hatékonyabb a komposztálás

Nyáron hatékonyabb a komposztálás

2015. július 8., szerda
Nyáron hatékonyabb a komposztálás
komposzt_biohulladek

A legtöbb zöldhulladék a nyári vegetációs időszakban keletkezik, érdemes ilyenkor a kertben házilag komposztálni. A komposztálás nem bonyolult, csupán elhatározás és némi odafigyelés kell hozzá a környezettudatosság jegyében.

A nyári magas hőmérséklet némi nedvességgel párosítva ilyenkor hozza a legjobb eredményt a lebontásban. A komposzt ilyenkor válik leghamarabb humusszá. A Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás komposztálóládákat osztott ki a lakosság körében, hogy támogassa és széles körben népszerűvé tegye a szerves anyag visszajuttatásnak e természet-közeli, és igen jó hatású formáját. Az elhatározást követően megfelelően elhelyezett komposztládára van már csak szükség. A társulás a homokhátsági régióban 10 ezer darab ládát osztott ki. A komposztládák kihelyezésénél néhány aranyszabály betartásával biztos siker érhető el. A komposztálót félárnyékos, jól megközelíthető helyre kell állítani, lehetőleg valamilyen fa vagy bokor árnyékába, ami védelmet nyújt a közvetlen napsütés és egyéb időjárási tényezők ellen. Érdemes 0,5-1 méter távolságot hagyni a komposztáló körül, mely garantálja a jó megközelíthetőségét, valamint egyszerűbbé teszi a komposzt átforgatást is. A kihelyezés előtt fel kell mérni a talaj adottságait, fontos kerülni a mélyedéseket, és a rossz vízgazdálkodású talajt (pl. homok). Sok energiát lehet megspórolni azzal, ha van a közelben egy kerti csap, vagy víztározó hordó, amivel később megoldható a nedvesítés. A Társulás célja, hogy a környezettudatos gondolkodásmód terjesztése mellett a lakosság segítségével csökkenteni tudja a hulladéklerakókra kerülő szerves hulladék mennyiségét. A komposztálásnak tulajdonképpen csak előnyei vannak. A kertben termékenyebbé válik a talaj, ezáltal több és egészségesebb növények termeszthetők benne. A komposztálással nagymértékben csökkenthető a szemételszállítás díja is, nem utolsó sorban pedig megspórolható a gazdaboltokban vásárolt komposzt, vagy virágföld költsége is. A társulás nemrég sikerrel zárta nagyszabású hulladékgazdálkodási beruházását. Melynek keretében a homokhátsági térségben modernizálták a központi hulladékkezelő csarnokokat, beszerzésre kerültek szelektív- és zöldhulladék gyűjtő járművek, valamint újrahasználati központokat alakítottak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.