Bulvár

Nyílnak a szegedi füvészkert rózsái

Nyílnak a szegedi füvészkert rózsái

2015. június 8., hétfő
Nyílnak a szegedi füvészkert rózsái
rozsa_fuveszkert

Az SZTE Füvészkertben közel 130 rózsafajtában gyönyörködhetnek a látogatók, ezek nagy része az elkövetkező hetekben virágzik.

Mint azt a füvészkert

honlapján írja

, a szivárvány minden színében pompázó virágok nemcsak a szemnek kedvesek, hanem igen kellemes illatúak is. A szegedi gyűjteményben megtalálhatóak a nagyméretű, illatos virágokat hozó tearózsa hibridek, a hajtásukon több virágot bontó, hosszan virágzó floribunda és poliantha fajták, a napjainkban divatos miniatűr, és az átható illatú reneszánsz rózsák is. Érdekesség a magyar nemesítésű Árpádházi Szent Erzsébet emléke rózsafajta. A vadrózsa törzsre szemzett nemes rózsafajtákat bemutató törzses rózsa ágyás a rózsakerten kívüli karéjban található. A rózsák színük mellett illatuk miatt is kedveltek. A legillatosabb rózsafajtákat nagy területen termesztik, s szirmaikból vonják ki az igen értékes rózsaolajat, amelyet a legjobb minőségű kozmetikai készítményekben használnak fel. A legjelentősebb olajrózsa termesztő ország Bulgária, de vannak rózsatermesztő területek Dél-Franciaországban, Algériában, Marokkóban is. Nálunk kevésbé ismert, ezekben az országokban azonban kedvelt csemege a rózsa szirmokból készített lekvár vagy éppen a kandírozott rózsa. A nemes rózsák ritkán érlelnek magot. A fajták szaporítása főként szemzéssel történik: a nemes növényről leválasztott rügyeket „szemeket” vadrózsa magból nevelt növényekre „alanyokra” helyezik. Ezzel a módszerrel megőrizhetők a fajták tulajdonságai. Egyes fajták hajtásdarabok „dugványok” gyökereztetésével is szaporíthatók. Szeged-Szőreg környéke az ország legjelentősebb rózsatermesztő vidéke. A rózsák számos nép számára szimbolikus jelentéssel is bírnak. A kinyíló rózsabimbót, az illatos virágot, mint a fiatalság, a szépség jelképét, a virágok királynőjét számos irodalmi- és zeneműben örökítették meg. A füvészkert április 1. és szeptember 30. között mind nap reggel 9 és este 18 óra között tart nyitva.

Szirmait bontja a virágok királynője a szegedi füvészkertben - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=545290

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.