Bulvár

Ötven év után Szegeden láthatunk ismét havasi mormotákat

Ötven év után Szegeden láthatunk ismét havasi mormotákat

2015. május 26., kedd
Ötven év után Szegeden láthatunk ismét havasi mormotákat
havasi_mormota

Csaknem ötven év után újra láthatók havasi mormoták (Marmota marmota) magyar állatkertben: a Szegedi Vadasparkba Amszterdamból érkezett egy négyfős csapat – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t kedden.

A Kárpátokban és az Alpokban őshonos rágcsáló egyedeit Magyarországon utoljára a Fővárosi Állat- és Növénykertben gondozták az 1960-as években. A most érkezett félénk állatok az állatkert európai részlegén kaptak helyet, folyamatosan szokják tágas kifutójukat. A havasi mormota a mókusfélék közé tartozó rágcsáló, a család névadóján kívül az ürgék és a prérikutyák rokona. Viszonylag nagy méretű, a kifejlett egyedek akár 8 kilogramm súlyúak és 70 centiméter hosszúak is lehetnek. A lágyszárú növények friss hajtásait, leveleit, terméseket, éretlen gyümölcsöket esznek. Kiterjedt és mélyre hatoló járatrendszereket építenek, telente általában a melegebb, déli fekvésű hegyoldalakon. A telelőkamrát fűszálakkal bélelik ki, de élelmet nem halmoznak fel, építenek viszont „illemhelyet”, ahova féléves téli álmuk során 3-4 hetente felkelve ellátogatnak. A téli álom során az állat testhőmérséklete 36-37-ről 6-8 fokra csökken, anyagcseréje lelassul, a nyáron fölhalmozott zsírkészletet használja fel. A mormoták a vadasparkban sem lesznek télen láthatók.

Csaknem ötven év után újra láthatók havasi mormoták magyar állatkertben - méghozzá a szegediben!#vadaspark #szegedivadaspark #cukisag #mormotaCikk: http://szegedma.hu/?p=541472

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.