Bulvár

Kengurubébi született a vadasparkban

Kengurubébi született a vadasparkban

2015. május 13., szerda
Kengurubébi született a vadasparkban
Tammar wallaby (Macropus eugenii) with baby

Derby-kenguruval gazdagodott a Szegedi Vadaspark, az erszényest kis szerencsével már a látogatók is megleshetik.

Legtöbbször az erszényesek közül a Bennett-kenguruk kerülnek a vadasparkról szóló hírekbe, köszönhetően a szépen gyarapodó csapatnak, és az abban időnként feltűnő fehér egyedeknek. Azonban él egy ritkább kengurufaj is a Szegedi Vadasparkban, amelyet nemzetközi törzskönyv keretében tartunk, igaz kisebb csapatban. Ezek a Derby-kenguruk (Macropus eugenii). A kisméretű kenguruk is szaporodnak a nagyobb rokonaik szomszédságában, még ha nem is olyan ütemben. Így egy-egy kölyök felfedezése az állatkertieknek is nagyobb élményszámba megy, mint ahogy most is történt. Az egyik nőstény erszényének teltsége már árulkodott arról, hogy rejt egy kicsit, de bizonyossá akkor vált, amikor a kölyök is egyre többet merészkedett elő. Most már némi szerencsével vagy türelemmel a vadaspark látogatói is megcsodálhatják a kifutó legifjabb lakóját, amelynek nemét természetesen még nem tudják megállapítani. A Derby-kenguru nemcsak kisebb, hanem érzékenyebb faj is, mint az Európában vadon is megélő Bennett-kenguru. Hajdan elterjedt volt Dél- és Délnyugat-Ausztráliában, ma már kisebb területeken él, főleg a kontinens déli partjának szigetein és a nyugati rész nemzeti parkjaiban. Kifejezetten szociális állat, akár 50 fős csapatokba is összeállhatnak. Elsősorban az élőhelyek pusztulása, valamint a behurcolt ragadozók veszélyeztetik, egyes helyeken a farmerek kártevőnek tekintik, és vadásznak is rájuk. A tudomány is felfedezte a fajt, ő a legkedveltebb erszényes modell a genetikai és az élettani kutatásokban, számos felfedezésben játszottak szerepet egyedei (pl. a szaporodásbiológiai, vagy a hormonrendszert érintő kutatásokban).

Na mit rejt az erszény? Egy kis kenguru fürkészi a Szegedi Vadaspark látogatóit!Cikk: http://szegedma.hu/?p=537498#cuki #vadaspark #kenguru

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.