Bulvár

Csaknem kétharmadnyi napkorong tűnik el pár percre pénteken

Csaknem kétharmadnyi napkorong tűnik el pár percre pénteken

2015. március 17., kedd
Csaknem kétharmadnyi napkorong tűnik el pár percre pénteken
napfogyatkozas01

Péntek délelőtt érdemes lesz néhány percre letenni a munkát, becsukni a tankönyveket és az udvarról kémlelni az eget, hiszen 2021-ig nem lesz részünk még egy ilyen élményben. A részleges napfogyatkozás Szegedről nézve várhatóan 10 óra 45 perc körül éri el "tetőpontját". S hogy mi mindenre érdemes ilyenkor figyelni, milyen óvintézkedéseket kell betartani, arról Szalai Tamással beszélgettünk.

Az északi országok a március 20-i napfogyatkozás tekintetében szerencsésebbek mint déli szomszédaik, ugyanis a jelenség sávja az Atlanti-óceán északi, és a Jeges-tenger vizein Grönlandot és Izlandot megkerülve halad el. Persze a Magyarországon élőknek sem kell csüggedniük, a napfogyatkozás 9 óra 45 perc körül kezdődik, Szegedről nézve várhatóan 10 óra 45 perckor éri el maximális fedési pontját. "Akkor beszélünk napfogyatkozásról, amikor a Nap, a Hold és a Föld - ebben a sorrendben - egy vonalban van. Az a jelenség, hogy a Hold a Nap és a Föld közé kerül, minden hónapban megtörténik egyszer, ezt nevezzük újholdnak. A jelenséghez az a speciális feltétel kell, hogy az égitestek egy vonalban legyenek. Ez azért teljesül ennyire ritkán, mert a Hold Föld körüli keringési síkja és a Föld Nap körüli keringési síkja nem esik tökéletesen egybe; 5 fokos eltérés van a két pálya között" - tudtuk meg

Szalai Tamástól

, a SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék csillagászától, mi áll az egyszerre lenyűgöző és hátborzongató jelenség hátterében. Hozzátette, a részleges napfogyatkozás a Tisza-parti városból csodálva 62 százalékos takarással fog tetőzni, amennyiben pedig az időjárás is úgy akarja, délelőtt bárki végigkövetheti az eseményeket. "Ahhoz, hogy teljes napfogyatkozás legyen, az szükséges, hogy a Hold Földtől mért távolsága bizonyos értéknél kisebb legyen, hiszen a Hold nem tökéletes kör alakú pályán kering bolygónk körül; hol távolabb van, hol közelebb. Ha távolabb van, akkor nem takarja ki a teljesen a napkorongot, ez hívjuk gyűrűs napfogyatkozásnak. Március 20-án az úgynevezett totális sávból a teljes Nap ki lesz takarva néhány percig" - emlékeztetett ezzel az 1999-es jelenségre, amikor Magyarországról is teljes napfogyatkozást figyelhettek meg az észlelők. Hogy mikor figyelhetünk meg hazánkból ilyet legközelebb? Nos, arra még pár évet várni kell, az igen ritka jelenség csak 2081-ben mutatja meg nekünk ezt az arcát. Azonban a mostanihoz hasonló jelenség a 2020-as évek közepén figyelhető meg.

napfogyatkozas-2015-marc15-abra1

Szalai Tamás felhívta olvasóink figyelmét az események szabad szemmel történő követésének veszélyeire is. Azt tanácsolta, csakis biztonságos szűrőn keresztél nézzünk a Napba, ez lehet a csillagászati egyesület oldalán található és távcsőforgalmazó üzletekben megvásárolható néhány száz forintos úgynevezett napnéző szemüveg vagy speciális távcső. A napszemüvegek, a túlexponált negatív vagy a kormozott üveg viszont nem véd meg a káros sugaraktól. 1842-ben

Petőfi Sándor

saját hibáján keresztül tapasztalta meg a napfogyatkozás árnyoldalát: mivel szabad szemmel szerette volna követni az akkori teljes napfogyatkozást, szemei káprázni kezdtek, szinte napokra megbénítva ezzel a költőt. Bal szeme állítólag sosem jött rendbe. A március 20-i, Szent-Györgyi Albert Agórában megrendezendő bemutató programon azonban ügyelnek a biztonságra: a helyszínen szűrővel ellátott távcsövön keresztül követhetik a napfogyatkozást az érdeklődők és szemüvegekből is osztanak a résztvevők között. A látványosnak ígérkező, előadásokkal tarkított esemény 9 órakor kezdődik, csillagászok közreműködésével, vetítéssel és webkamerás követéssel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.