Bulvár

Megszületett Szulejmán, a kisteve

Megszületett Szulejmán, a kisteve

2015. március 27., péntek
Megszületett Szulejmán, a kisteve
szulejman_teve

Kedd reggel újabb cukisággal gazdagodott a Szegedi Vadaspark: megszületett Szulejmán, a kisteve!

A Szegedi Vadaspark bajmóci származású kétpúpú tevéje, Kata a Miskolci Állatkert tevecsődörénél, Kalifánál vendégeskedett. Az, hogy az együttlétük gyümölcsözőnek bizonyult, már a tél folyamán megmutatkozott a kancán, március 24-én, kedd reggel pedig gondozója felfedezte a minden komplikáció nélkül megszületett, majd tevemódra hamar lábra álló nyakigláb csikót. A hím újszülött a Szulejmán nevet kapta. A Szegedi Vadaspark tevecsapata immár ötfős lett, hiszen nemrégiben fogadtak egy idősebb kancát is egy hollandiai állatkertből. A gondozók bíznak benne, hogy rövidesen még eggyel tovább fog bővülni a család, hiszen Góbi, a Szegeden 2007-ben született kanca is gyanúsan kikerekedett. Az állatkertekben látható kétpúpú tevék (Camelus bactrianus) nagy többségében háziasítottak. Sokáig úgy vélték, hogy a Belső-Ázsiában honos vad őse már ki is pusztult, hasonlóan a vadlóhoz, azonban sikerült néhány kisebb populációját felfedezni a kritikusan veszélyeztetett fajnak. Jelenleg ezernél kevesebb él belőlük vadon a Góbi-sivatagban, és a védelmük ellenére is folyamatosan csökken a számuk. A házi kétpúpú tevéket a kipusztulás réme nem fenyegeti, elterjedt háziállatok, de állatkertekben is találkozhatunk velük. Szemben az egypúpú rokonával, a már csak háziasított formában létező dromedárral, nemcsak a forróságot viseli jól, hanem a rendkívüli hideget is. Hasonlóképpen jól tűri a szomjúságot és elél a legigénytelenebb takarmányon is.

szulejman_teve2

Télen vastag bundát növesztenek, amit tavasszal levedlenek – ekkor nem túl megnyerő képet mutatnak, sok látogató hiszi azt, hogy betegek. Mindenesetre ekkor örömmel veszik, ha gondozóik is segítenek a levedlett szőrcsomók eltávolításában. A közvetlen kapcsolatról azonban a látogatóinknak nem ajánljuk, a teve ugyanis veszélyes is lehet, nagyot tud harapni, ha valami kiváltja a támadását. Szulejmánt, a kis tevecsikót megcsodálhatják anélkül is, hogy közelebb kelljen menniük a karámhoz.

Romhányi versével köszöntjük a Szegedi Vadaspark legújabb cukiságát, Szulejmánt, a kistevét!Monoton üget a süppedő...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.