Bulvár

Kézműves vásár az Öreg hölgy lábánál + FOTÓK

Kézműves vásár az Öreg hölgy lábánál + FOTÓK

2015. február 14., szombat
Kézműves vásár az Öreg hölgy lábánál + FOTÓK
telbucsuztato_mj 045

Kézműves és háztáji piacot szerveztek a Szent István téri víztorony lábához szombaton, hogy a finomságok kóstolása és a farsangi hangulat mellett délután látványos télbúcsúztatóval elűzzék a sötét, hideg évszakot. A telet a Télbanya elégetésével száműzték a városból.

A világon szinten mindenhol űzik vagy búcsúztatják a telet, nem volt ez másként Szegeden sem. A Tisza-parti városban az utóbbi években azonban háttérbe szorult a Télbanya, vagy ahogyan sokan ismerik, a kiszebáb hagyományos elégetése, ezért ezt a szokást elevenítette fel háztáji és kézműves vásárral egybekötött rendezvényén a Szegedi Vásár és Piac Kft. A Befőzdében csupa, a kertben és tanyán termett finomságok kerülnek befőttesüvegbe.

Rácz Erika

és

Fóris József

hagyományos módon dolgozza fel a saját alapanyagokat, a lekvárok tehát fatüzelésű üstben rotyognak, míg a zöldséges pástétomok a forró kemencében sülnek. 2010-ben vásároltak maguknak egy kis tanyát, majd rá két évre házi szörpök, lekvárok és mindenféle egyéb finomságok készítésébe kezdett a páros. A szegedi Szent István téri piacra is gyógynövényszörpökkel, gyógynövénykivonatból készült cseppekkel és különleges ínyencségekkel felszerelkezve költöztek ki, s csakúgy, mint minden környékbeli fesztiválra és kézműves piacra, ezúttal is kóstolóval kínálták a kíváncsiskodókat. Rácz Erikától megtudtuk, bodzavirág cseppekből érdemes ilyenkor betárazni, hiszen a tavasz még várat magára, de ez a természetes gyógymód kiváló a náthás tünetek enyhítésére. Hasonlóan jótékony a bodzavirág szörp, ami forró vízben elkeverve a legdrágább patikai készítményekkel is felveszi a versenyt. Termékeik ízfokozó és aroma nélkül kerülnek a befőttesüvegekbe, ráadásul nem vegyszerezik növényeiket, ezért a bio étkezés hívei is bátran vásárolhatnak a kézműves ételekből, italokból. A lekvárok egyik különlegessége, hogy például az eper-, sárgabarack- és szilvalekvárok cukormentes változatban is készülnek, van tehát mi a kenyérre kenni.

telbucsuztato_mj 002

Kicsivel arrébb a Bíborboltban legalább egy tucat színes, különféle méreteket öltő bagoly gubbasztott a textil kosárkák tövében, vagy éppen azok tetején.

Kedvessy Gabi

(akit a gyerekek Pöttyös néninek hívnak) kézműves üzletének mára profiljává vált a bagoly, de e mellett textillel bevont naplókat, úgynevezett emléktortákat, díszpárnákat, takarókat, plédeket készít, nemcsak gyerekeknek, hanem gyermeklelkű felnőtteknek is. Természetesen ő is készült a Valentin napra: a baglyok szívecskés "tollazatot" és egy-egy kulcsot kaptak a választott kedves szívéhez. Kiderült, legtöbbször saját elképzelései alapján készíti el termékeit, de gyakran egyéni megrendelések is befutnak az elektronikus postaládába. Kedvessy Gabi visszatérő kiállító a környékbeli vásárokon, legyen tél, tavasz vagy nyár, az évnek minden szakában megragadja az alkalmat, hogy újabb bagolyfiókák leljenek szerető gazdára.

telbucsuztato_mj 034

Mialatt az Öreg hölgy lábánál felállított színpadon Mézes Mazsolka meséin csodálkoztak el a kicsik, a kalandvágyó gyerekek póniháton ügethettek a víztorony körül. A sok-sok kézműves kiállító között egy furcsa, "szőrös" szappanra lettünk figyelmesek a Reeed natúr kozmetikumokat árusító standnál. Kiderült, a téli gúnyába öltöztetett tisztálkodási készlet nem más, mint nemezelt kecsketejes szappan. A nem mindennapi bevonat ugyanis segít gazdaságosan bánni a szappannal, rövidebb idő alatt kopik el, ráadásul biztosítja, hogy éppen annyit használjunk belőle, amennyi szükséges. Az sem utolsó szempont, hogy ez a borítás mintegy bőrradírként funkcionál, az aloe vera gél és a kecsketej pedig puhává varázsolja a bőrt - tudtuk meg

Vörösné Miklós Marianntól

. A hideg eljárással készült kozmetikumok 4-6 hét alatt készülnek el, a szénnel vegyített mélytisztításra, a kávé és a fahéj pedig radírozásra alkalmazható, míg az antiallergén készítmény az ekcémásoknak lehet kiváló választás. Az említett kiszebábot a látványos felvonulás keretében viszik át a Dugonics térről a Szent István térre, a menetbe 17 órától pedig bárki bekapcsolódhat, hogy a piacon közösen máglyára dobhassák. Aki siet, még odaér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.