Bulvár

Megszületett Dalma, a tapírlány

Megszületett Dalma, a tapírlány

2015. január 14., szerda
Megszületett Dalma, a tapírlány
Newborn lowland tapir (Tapirus terrestris)

Tapírlánnyal gazdagodott a Szegedi Vadaspark: Dalmát a látogatók is megtekinthetik a Dél-Amerika házban.

A Szegedi Vadaspark számít hazánkban a legsikeresebbnek a közönséges tapírok tenyésztésében, amit mi sem bizonyít jobban, mint a 10. kistapír megszületése 2014. december 15-én. Az előző tapír ifjak közül 7 volt hím, ezért is örültek a dolgozók annak, hogy a 10. viszont nőstény lett. Jenny és Sámson, a tapírszülők most is félő gondossággal nevelik kicsinyüket, a gondozóitól a Dalma nevet kapott tapírlányt. Őt a látogatóink is megtekinthetik a Dél-Amerika házban, üvegablakon keresztül. A közönséges tapírt fajmegmentési program keretében tartják az állatkertek. Szerencsére - a programnak köszönhetően - jó a tapír helyzete az állatkerti körülmények között, szépen szaporodnak, kellő számban élnek. Vadon azonban egyre kritikusabb a szituáció a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint, ezért a sérülékeny kategóriába sorolták. Az élőhelyének pusztulása, az erdők irtása mellett az illegális vadászat veszélyezteti leginkább. A húsáért és a bőréért vadásszák, ez utóbbinak, többek között az olaszországi cipőgyártók a legfőbb felhasználói. A tapírok sok ősi jelleget mutató páratlanujjú patások, tehát a lovak és orrszarvúak rokonai. Bőrük rendkívül vastag, és egy rövid, de mozgékony ormánnyal is rendelkeznek. Az ázsiai tapír Délkelet-Ázsiában él, míg a legutóbbi időkig 3 tapírfajt ismertek Dél-Amerikában. Tavaly fedezték fel negyedikként egy eladdig ismeretlen, kisebb termetű fajukat. Állatkertekben, két fajukkal a közönséges és ázsiai tapírral találkozhatnak leginkább a látogatók.

Newborn lowland tapir (Tapirus terrestris)

Az amerikai tapírok a kontinensük legtermetesebb állatai. Kiváló úszók, ami miatt nem kis fejtörést okoztak az őket elsőként megpillantó konkvisztádoroknak, ők még vízilófélének vélték. Békés növényevők kifejezés rájuk különösen igaz, hiszen állatkertben is a kifejezetten a békés állatok közé tartoznak. Imádják, ha gondozóik simogatják őket, ilyenkor nyílik arra is lehetőség, hogy közelebbről meg lehessen vizsgálni a kicsinyeiket. A tapír vemhességi ideje kb. 13 hónap, 1 fejlett, hamar lábra álló utódot hoz világra, amelyet 6-8 hónapig szoptat. A kicsik pettyezettsége az elrejtőzést szolgálja a ragadozók elől. Míg a felnőttekre csak az olyan csúcsragadozók lehetnek veszélyesek, mint a jaguár és a nagyobb kajmánok, a kicsikre már sokkal több veszély leselkedik a kisebb termetű ragadozók részéről is, ezért van szükség erre az álcára. Természetesen, ezek a veszélyek Dalmát nem fenyegetik a Szegedi Vadasparkban, ahol a látogatók is megleshetik, miként cseperedik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.