Bulvár

Az esküvők is követik a divat alakulását + FOTÓK

Az esküvők is követik a divat alakulását + FOTÓK

2015. január 10., szombat
Az esküvők is követik a divat alakulását + FOTÓK
eskuvokiallitas2015_mj 074

Minden kislány előre megtervezi a nagy napot. Kezdetben babáikat öltöztetik be menyasszonynak, hogy Ken oltárhoz vezesse őket, vagy ők maguk az anyukájuktól kölcsönvett "szép ruhába" bújva állnak tükör elé a függöny szélét használva fátyolnak. Felnőtt fejjel minden esküvős játék valósággá válhat.

A menyasszonynak már attól fogva fenekestül felfordul az élete, hogy igennel válaszol az eljegyzési gyűrűre. Forró drót a családnak, barátnőknek: "Férjhez megyek!". Később élesen hasít a felismerés, milyen sok szervezési munkát igényel egy pompás esküvő, a ceremónia pontos időpontjának kitűzésétől kezdve a ruha kiválasztásán át, egészen a tökéletes fotós lefixálásáig szinte minden teendő a házasulandókra hárul. Szegeden, az Ifjúsági Ház már tizedik alkalommal igyekszik irányt mutatni a partiszervezők és szalonok útvesztőjében, hogy a nagy nap valóban az ara elképzeléseinek megfelelően történjen és ne az anyós erőszakos akarata érvényesüljön.

Ahogyan a ruhák, úgy a dekorációk is követik a divatot

A kétemeletes kiállítás egy óriási menyasszonyi-csodaország, aminek megyéit egy-egy szalon adja. Nem csoda hát, hogy a fiatal párok és az édesanyjukkal érkező lányok alig tudnak betelni a fehéren csillogó ruhák és uszályok, a díszes tortacsodák, valamint az elegáns asztali terítékek látványától. Nem lehetett két egyforma dekorációt, két ugyan olyan meghívót találni a kínálatban. Az emeleti színpad melletti asztalnál mintha Alice készülődött volna teához Csodaországban, színes terítékkel készült a szegedi Anita virágüzlet.

Nagy Péter

, az üzlet fődekoratőre elárulta, letisztult, a klasszikus fehér esküvőtől elrugaszkodottabb díszítést álmodtak az asztalra, ahol a cup cake aprósütemények formája és színvilága tükröződik a dekorációként használt virágokon. "A trend az alap fehér és a krém színek kombinációja, ez tulajdonképpen örök divat. Néhány éve betört a köztudatba az úgynevezett candy-esküvő, amit kristályokkal, csillogó elemekkel lehet tovább bolondítani, ezekkel kicsit elegánsabb vonalra terelhető a díszítés" - avatott be a részletekbe. Ahogyan az öltözködésben, a kiegészítőkben, úgy az esküvői dekoráció is követi a divatdiktátorokat, évről évre előfordulnak apróbb újítások. Fény derült arra, amit már régóta sejtünk: a férfiak többsége bizony nem foglalkozik az olyan apróságokkal, mint a szalvétahajtás, vagy hogy milyen színű legyen az asztalfutó. Az esküvőszervezésben az egyetlen, ami örök, hogy mindig a menyasszony tartja kézben a részleteket.

eskuvokiallitas2015_mj 022

"Nem véletlenül fordítottam meg egy-egy próbababát és mutatom a ruhák hátát. A 2015-ös év nagy újítása ugyanis, hogy a ruhák hátát díszítik, ami indokolt, hiszen a szertartáson és a házasságkötő teremben a vendégek hátulról látják a menyasszonyt" - ezt már

Héjja Zsoltné

, az Aphrodite Szalon tulajdonosa mesélte. Míg sokáig a váll nélküli és ujjatlan darabok forogtak a menyasszonyok körében, addig manapság a vállpántos, rövid ujjú darabokat is szívesen választják a hölgyek. Az üzlet tulajdonosa rávilágított arra is, legalább húsz éve két szín uralja az esküvői szalonok kirakatait, ezek pedig a pezsgő árnyalatai és a klasszikus fehér. Az olyan merész variációk, mint a bordó vagy fekete csak kiegészítőként jelennek meg az esküvői ruhakölteményeken, például csipkén, esetleg szalagként. Egy szép, díszes öv akár a legegyszerűbb fazont is feldobja, mintegy ékszerként funkcionál a letisztult formán, s teszi azt egyedivé - hangsúlyozta. Bár még nem elterjedt gyakorlat, de a menyasszonyok egyre több esetben kérnek próbaidőpontot, ahol a szalon munkatársai nemcsak a tökéletes ruha kiválasztásában, hanem stílustanácsadásban is segítenek. Azt Héjja Zsoltné is elismeri, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy menyasszonyi ruhát vásároljanak, ezért az arák gyakran inkább a 60 ezer és 150 ezer forint közötti kölcsönzési lehetőséget választják.

A természetes mosolynak ereje van

Talán a legnagyobb sürgés-forgás

Sipos Kata

fotográfus standja és a mellette helyet foglaló Arabella Lux ruhaszalon körül zajlott. A földszinti sarokban ugyanis a menyasszonyok ruhát próbálhattak, miközben a fotós megörökítette az öltözködés pillanatait, majd néhány beállított képet is készített a lányokról. Sipos Kata évek óta jár esküvőkre és lakodalmakba, valamint jegyesfotózást is csinál Csongrád megye-szerte, olykor a fővárosba és külföldre is hívták már. "Ha úgy kérnek fel a fotózásra, akkor egész nap a párral vagyok, az öltözködéstől kezdve a sminkelésen át a lakodalmi buliig ott vagyok. Sok pártól kaptam olyan visszajelzést, hogy a fotókat nézegetve találtak egy-egy olyan pillanatot, amire a nagy izgalom miatt már nem is emlékeztek." A fiatal fotós úgy látja, az esküvői fotózás sokat változott az elmúlt évtizedben. Dokumentálás, steril műhelykörülmények helyett művészi vonal jelent meg a műfajban, ma már mindenki erre törekszik. Az IH-ban rendezett menyegző és esküvői kiállítás a vasárnapi nap folyamán is megtekinthető lesz 10 óra és 18 óra között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.