Bulvár

Kézművest nemcsak kapni, adni is jó + FOTÓK

Kézművest nemcsak kapni, adni is jó + FOTÓK

2014. december 13., szombat
Kézművest nemcsak kapni, adni is jó + FOTÓK
bodon_kezm_a rongyban _ mj54

Ahogy pörögnek a napok, az izgalom is tetőfokára hág. Karácsony közeledtével egyre kevesebb idő marad az ajándékok beszerzésére, a legnagyobb kétségbeesés pedig olyan "meglepetéseket" eredményez, mint a kötött sapka, zokni és pulóver végtelen számú kombinációja. Hogy ne fagyos mosollyal álljanak a családtagok a fenyő mellett miután kicsomagolták a "meglepetést", íme egy tuti tipp. Lepje meg őket kézművessel!

Habár a szombat áthelyezett munkanap volt, advent harmadik vasárnapja előtt ez sem számított a Rongy kocsma udvarán berendezkedett termelői és kézműves vásárnak, a Bödönnek. Tucatnyian nézelődtek a háztáji és kézzel készített termékek piacán, válogattak a finomságok és a jópofa csecsebecsék között. "Én is meglepődtem rajta, de a róka népszerűbb a felnőttek körében, mint a gyerekeknél" - mesélte nevetve plüssjátékai társaságában

Antal Anna

, a Pepecs bütykölde kézművese. A fiatal lány - ahogyan a Bödönön sokan mások - kezdetben hobbiként tekintett az otthoni műhelymunkára, azóta szerelemből, munkája mellett szentel időt a plüssök, bőrékszerek és kitűzők elkészítésére. Varrni sosem tanult iskolai szinten, a textíliákhoz fűződő imádata vezetett odáig, hogy varrógép mögé üljön és autodidakta módon belekezdjen ebbe a vállalkozásba. A csecsebecsék közül a játékok és kitűzők a legnépszerűbbek, de számtalanszor érkeznek egyedi megrendelések is Annához. "Bagoly, nyuszi, kutyus formapárnákat szoktak kérni, gyakran felirattal, de csináltam már méhecske párnát is. A kicsik inkább azokat szeretik, amelyeknek hosszú lábuk vagy karjuk van... imádják a földön húzni." Antal Anna asztalánál sokan érdeklődtek és vásároltak, az adventi időszak különösen pörgősnek ígérkezik. Főleg a szörnyes plüssök és a kitűzők fogytak.

bodon_kezm_a rongyban _ mj19

A kézművesek bátran szembe mennek a tömeg gyártott termékekkel. Egyedit, megismételhetetlent, különlegeset kínálnak, amelyek elsősorban apróságok, mégis telitalálat lehet egy frappáns hűtőmágnes, díszpárna, szőtt szőnyeg, vagy háziszappan ajándékként.

Főgel Alexandra

páratlan kézzel készült termékeket árult a Rongy udvaron: akrilfestmények, bakelitlemezből készült hűtőmágnesek, faliórák, sőt, festett kavicsok is sorakoztak a standjánál. "Három-négy éve foglalkozom kézműveskedéssel és nyáron jöttem ki először a Bödönre. Most úgy látom nagyobb értékben költenek a vásárlók, ez biztosan a karácsony miatt van. A festmények, a cicás dolgok és a hűtőmágnesek fogynak legjobban" - árulta el kérdésünkre a hódmezővásárhelyi lány. Természetesen nem múlhatott el rendhagyó ünnepi Bödön karácsonyfa nélkül. A kilátogatók családok szorgos kezű gyermekei az épületben tartott Barboncás Társulat bábelőadását követően közösen díszítették ki az udvaron addig kopaszon árválkodó tűlevelűt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.