Bulvár

A csípős étkek kedvelőnek magasabb a tesztoszteronszintje

A csípős étkek kedvelőnek magasabb a tesztoszteronszintje

2014. december 15., hétfő
A csípős étkek kedvelőnek magasabb a tesztoszteronszintje
paprikafesztival_sajttaj02_gs

A csípős ételeket kedvelő, s különösen a chilipaprikát rendszeresen fogyasztó férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintjük - erről győződtek meg vizsgálataik során a Grenoble-i Egyetem kutatói, akik eredményeket a Physiology and Behavior című amerikai szakfolyóiratban ismertetik.

A legfontosabb férfi nemi hormon hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is. A tesztoszteron szerepet játszik a szervezet energiaháztartásában, az önbizalom és koncentrálási képesség kialakulásában, de a hormonnal olyan személyiségjegyeket is összefüggésbe hoznak, mint a vállalkozókedv vagy a kalandvágy - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában. A

Laurent Begue

professzor által vezetett vizsgálatban 114, 18 és 44 év közötti férfi vett részt. Az önkéntesek tesztoszteronszintjét a nyálmintákban vizsgálták, majd tört krumplit szolgáltak fel a résztvevőknek, arra kérve őket, hogy tetszés szerint ízesítsék étküket csípős chiliszósszal. Mint kiderült, azoknak a férfiaknak volt a legmagasabb a tesztoszteronszintjük, akik a legtöbb fűszert használták. "A hormon új élmények keresésére, kockázatvállalásra sarkall, ebben az esetben a rizikó a rendkívül csípős szósz fokozott alkalmazásában nyilvánult meg" - mutatott rá Begue professzor, aki szerint az is lehetséges, hogy a fűszeres ételek rendszeres fogyasztása váltja ki a tesztoszteron fokozott kiválasztását, bár ezt az effektust eddig csupán a rágcsálókon végzett kísérletek során figyelték meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.