Bulvár

Őszi bőrápolás, otthoni alapanyagokkal

Őszi bőrápolás, otthoni alapanyagokkal

2014. október 18., szombat
Őszi bőrápolás, otthoni alapanyagokkal
borkrem

Ősszel bőrünk könnyebben kiszárad, hámlik, húzódik, ez köszönhető a fűtésnek, a napfény hiányának és a hideg levegőnek. Ilyenkor nyújtanak nagy segítséget a hidratáló készítmények. A bőr rugalmasságának megtartásában fontos szerepet játszik a megfelelő bőrápolás, a testápolókat napjában többször használjuk, ezért érdemes körültekintően válogatni a termékek között.

Testápoló otthon- magunknak is elkészíthetjük

Sokan úgy gondolják, hogy nehéz otthon testápolót gyártani, pedig valójában igen egyszerű. Amire szükség lesz: használaton kívüli, de működőképes turmixgép, kisebb vagy közepes méretű üvegtál, és egy szedőlapát. (Arra számítani kell, hogy a természetes anyagokban található méhviasz nyomot hagyhat a turmixgépben)

Mandulaolajos testápoló

Hozzávalók a krémhez:

- ¾ csésze édes mandulaolaj - 1 csésze víz (lehet rózsavíz is) - 2 evőkanál méhviasz (a méhviasz, az arra hajlamosoknál allergiás tünetet válthat ki!) - 30 csepp illóolaj, ez többféle is lehet! Arról viszont meg kell győződni, hogy ne szintetikus aroma olaj legyen!

Elkészítési mód:

Az olajat tedd egy merőedénybe és add hozzá a 2 kanál méhviaszt. Ezután tedd bele egy serpenyőnyi vízbe, hogy a víz a merőedény feléig érjen. Ezt addig melegítsd a tűzhelyen amíg a viasz feloldódik. Miután feloldódott, rögtön vedd le a tűzhelyről, és hagyd kihűlni 1-2 percig. Mielőtt a viasz megszilárdul, öntsd a vizet a turmixgépbe, és kezd megkeverni, majd óvatosan add hozzá az olajkeveréket. Mikor az olaj ¾ -ével végzel, akkor kezd majd sűrűsödni. Ezután tedd hozzá az illóolaj-cseppeket, és keverd bele a készülő testápolóba. Amikor végeztél, öntsd a krémet az üvegedénybe, majd a lapáttal szedd ki a turmixból a maradékot. Az elkészült krém kb. fél évig őrzi meg a minőségét. Hűvös helyen tartandó, akár hűtőbe is teheted.

Hidratáló kézkrém extra száraz bőrre

Hozzávalók:

- 2 evőkanál méhviasz - 1 evőkanál kakaóvaj - 3 ek kókuszolaj - 4 ek barackmagolaj - 3 ek rózsavíz - 20 csepp propolisz tinktúra - 10-15 csepp bergamott olaj - 10-15 csepp tömjén olaj

Elkészítés:

Gőz fölé helyezzünk egy tálat, tegyük bele a méhviaszt, a kókuszolajat és a kakaóvajat. Várjunk addig, amíg megolvadnak, és ez után öntsük hozzá a barackmag olajat. Mikor mind egy hőmérsékletű lesz, akkor vegyük le a gőzről és helyette tegyünk egy másik tálat, amibe beleöntjük a rózsavizet és azt is melegítsük fel. Ez után a zsíros összetevőket keverjük és óvatosan adagoljuk hozzá a rózsavizet. Mikor ezt jól összedolgozzuk adjuk hozzá a propoliszt és az illóolajokat. Miközben hűl, továbbra is keverjük egy darabig.

mez

Levendulás krém érzékeny bőrre

Hozzávalók:

- 2 ek. Olíva olaj - 2 ek. Mandula olaj - 1-2 kk méhviasz - 1 csepp panthenol - 1 csepp E-vitamin - 4 csepp levendula illóolaj - 1 kocka jó minőségű étcsokoládé

Elkészítés:

Felmelegítjük az olíva olajat, a mandula olajat, a csokit a méhviasszal, és mikor a viasz és a csoki felolvadtak levesszük a tűzről az edényt. Folyamatos kevergetés mellett hűtjük. Ezután hozzátesszük a panthenolt, az illóolajat és az E-vitamint. Jól összekeverjük, és öntsük bele egy tégelybe. Majd rövid időre tegyük be a fagyasztóba!

Testápoló száraz és normál bőrre

Hozzávalók:

- 30 g avokádó olaj - 10 g repceolaj - 10 g olíva olaj - 10 g kakaóvaj - 40 g shea vaj - 10 csepp rózsafaolaj - 10csepp narancs olaj - 400 mg E-vitamin (2 kapszula)

Elkészítés:

Gőz fölött olvasszuk meg a vajakat, és adjuk hozzá az olajakat, majd keverjük csomómentesre. Hagyjuk kihűlni szoba hőmérsékletűre, ezután pedig folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá az illóolajakat és az E-vitamint. Ezek után tegyek 10 percre a hűtőbe.

Körömvirágos Testápoló

Hozzávalók:

- ½ csésze körömvirág tea (kb 120 ml) - 1/8 evőkanál borax - ½ csésze hidegen sajtolt napraforgó olaj - 1 evőkanál kókusz olaj - 1 evőkanál méhviasz - 20-30 csepp illóolaj (tetszés szerint választható) - 2 kapszula E vitamin - tartósítószer (propolisztinktúra)

Elkészítés:

Kezdésként főzzük meg a körömvirág teát: ½ csésze forralt vízbe tegyünk 1 teáskanál szárított körömvirágot, majd hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a boraxot. Egy üvegtálba (hőálló) öntsük bele a kókuszolajat, a napraforgó olajat és a méhviaszt, majd tegyük gőz fölé. Addig melegítsük amíg a méhviasz meg nem olvad, és néha keverjük meg. Forraljuk fel körömvirágos- boraxos folyadékot. Vegyük le mind a kettőt a tűzhelyről, majd folyamatos kevergetés mellett , kis adagokban adjuk vizes részt az olajokhoz. Kavarjuk pár percig, majd hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt az állaga sűrűbb lesz. A végén adjuk hozzá az illóolajat tetszés szerint adagolva, és az E-vitamint, majd tegyük zárható edénybe. Hűtőben tároljuk!

csoki

Testápolóba felhasznált anyagok jótékony hatásai a bőrre

Mandulaolaj: A legelőkelőbb olajok egyike. Kiválóan alkalmas a száraz, érzékeny bőr ápolására. Nyugtatja a bőrt, különösen alkalmas az ekcémás bőr kezelésére, ezen kívül gyulladás csökkentő. Rózsavíz: Mindenféle bőrtípusra használható, rendkívül nyugtató hatású. Gyulladásgátló, B3, C, D, E-vitaminokat tartalmaz. Méhviasz: Puhává, feszessé varázsolja a bőrt. Javít a bőr regeneráló képességén, baktériumölő, nyugtató hatású, meggátolja a gyulladások kialakulását. Levendula olaj: Természetes tisztítószer, kiváló pattanások kezelésére, hegesedésre. Égési sérülésre is használható, fájdalomcsillapító. Csökkenti a bőr szárazságát, ezért alkalmazható ekcémára. Olíva olaj: Nagyon jól hidratál, ezért jó a száraz bőrre, hajra egyaránt. Feszesíti a bőrt. Serkenti az emésztést, csillapítja a gyomorégést. Erősíti a körmöket és jó a hajhullás ellen. E-vitamin: Jótékony hatású lehet a bőr és a haj állapotára. Javítja a sebgyógyulást, kitűnő az érzékeny bőr ápolására. Kakaóvaj: Remek hidratáló, táplálja és védi a bőrt. E-vitamin forrás, rugalmassá teszi a bőrt, valamint hirtelen fogyásnál segít a bőrfeszesítésben. Magas antioxidáns tartalma miatt segítség az ekcémára. Kókuszolaj: Rengeteg felhasználási módja akad: sminklemosó, hajápoló, immunerősítő. Ránctalanít, illetve kiválóan alkalmas a problémás bőr kezelésére. Használhatjuk ajakápolóként, ugyanis nyugtat és hidratál. Propolisz tinktúra: Természetes antibiotikum, gyulladáscsökkentő, vírusölő. Használható herpesz, illetve más bőrbetegségek ellen is. Hámosító hatású. Jó az égési sérülésekre, bőrgombásodásra. Avokádó olaj: A, E és D-vitamint tartalmaz. Alkalmazhatjuk száraz érzékeny bőrre. Gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló hatású, jó választás a cellulit, pikkelysömör, ekcéma kezelésére. Shea vaj: Nagyon jól hidratálja a bőrt. A, E és F- vitamint tartalmaz. Ránctalanító, bőrnyugtató. Alkalmazható ekcémára, pikkelysömörre és a babák bőrére. Mint hidratáló használhatjuk tetőtől talpig. Halványítja a terhességi csíkokat, alkalmas bőrkeményedés eltüntetésére. Körömvirág: A legsokoldalúbb gyógynövény. Elősegíti a sebgyógyulást, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és immunerősítő hatású. Alkalmas bőrviszketésre, pattanásokra, vágott forrázott sérülésekre. Az allergiára hajlamos személyek, óvatosan használják, mert allergiás reakciót válthat ki. Rózsafaolaj: Több mint 4000 összetevőt alkalmaz. Antidepresszáns, gyulladáscsökkentő hatású. Enyhíti a pattanásokat, rugalmassá teszi a bőrt. Oldja a feszültséget és javítja a hangulatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.