Bulvár

Mick Jaggerről neveztek el egy 19 millió évvel ezelőtti mocsárlakó lényt

Mick Jaggerről neveztek el egy 19 millió évvel ezelőtti mocsárlakó lényt

2014. szeptember 11., csütörtök
Mick Jaggerről neveztek el egy 19 millió évvel ezelőtti mocsárlakó lényt
Mick Jagger

Mick Jagger, a Rolling Stones frontemberének tiszteletére a Jaggermeryx naida nevet kapta egy 19 millió évvel ezelőtt élt mocsárlakó lény, amelynek fosszíliái az egyiptomi sivatagban kerültek napvilágra. A leletet az amerikai Wake Forest Egyetem és a Duke Egyetem kutatói a Journal of Paleontology legújabb számában mutatják be.

A sivatagos terület, ahol feltárták a fosszíliát, évmilliókkal ezelőtt mocsaras deltavidék volt - olvasható a ScienceDaily hírportálon. A Jaggermeryx naida, azaz "Jagger vízi nimfája" akkora volt, mint egy kisebb szarvas. A fura lény, amely a páros ujjú patások, az Anthracotheriidae kihalt családjához tartozott, leginkább egy sovány víziló és hosszúlábú sertés keverékére emlékeztet. "Jagger vízi nimfája" egyike volt az Anthracotheriidae-családnak a helyszínen feltárt hat fajának. A többi öttől az különbözteti meg, hogy állkapcsának mindkét oldalán apró lyukak, az idegek kilépési helyei sorakoztak. A szokatlanul gazdag ideghálózat, valamint az állkapcsok alakja arra enged következtetni, hogy a mocsárlakó lénynek nagy, "érzéki" ajkai voltak, akár csak a brit rocklegendának. Az elvégzett izotópos vizsgálatok alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lény növényevő volt, a táplálék begyűjtését lényegesen megkönnyítették számára a nagyméretű, érzékeny ajkak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.