Bulvár

Egyelőre múzeumba kerül a Dél-Afrikában januárban talált ritka kék gyémánt

Egyelőre múzeumba kerül a Dél-Afrikában januárban talált ritka kék gyémánt

2014. augusztus 29., péntek
Egyelőre múzeumba kerül a Dél-Afrikában januárban talált ritka kék gyémánt
kek_gyemant

Egyelőre múzeumba kerül a Petra Diamonds egyik dél-afrikai bányájában januárban talált kivételes kék gyémánt, amely szakértők szerint értékes információkkal szolgálhat arról, hogy milyen folyamatok zajlottak a Földön a drágakő keletkezése idején, vagyis hozzávetőleg egymilliárd évvel ezelőtt.

A kék gyémántok a szerkezetükbe záródott bórnak köszönhetik színüket.

Jeffrey Post

, a Smithsonian Intézet országos drágakő- és ásványgyűjteményének kurátora, színes gyémántok árnyalatának keletkezését kutató szakember 25-30 kék gyémántot vizsgált már meg, köztük a 45,52 karátos Hope-gyémántot. A legtöbb kevés információval szolgál, mert kisebbek fél karátnál és nem tudni, honnan származnak. A Blue Moon azonban többet elárulhat. "Ez egyike annak a nagyon kevés gyémántnak, amely elég nagy, és amelyről tudjuk, honnan származik" - mondta. A Petra Diamonds januárban jelentette be, hogy egy színét és tisztaságát tekintve kivételes, szokatlanul nagy - 29,6 karátos - kék gyémántra bukkant ugyanabban a Cullinan városához közeli bányában, ahol a valaha ismert legnagyobb csiszolatlan gyémántot, a 3106 karátos Cullinant találták 1905-ben. A kék gyémántot az előzetesen vártnál jóval magasabb áron, 25,6 millió dollárért a Cora International vásárolta meg. A New York-i ékszerház 12 karátosra csiszolta a Blue Moonnak elnevezett drágakövet, amelyet a Los Angeles-i természettörténeti múzeumban állítanak ki szeptember közepe és január eleje között, vagyis egyelőre biztosan nem árverezik el. A Blue Moon színtelítettsége, árnyalata, tisztasága és mérete révén is kiemelkedik a kék gyémántok amúgy is rendkívüli sorából. A párnacsiszolású gyémánt színének besorolása élénk fantázia kék, tisztaságát tekintve pedig belül tökéletes. A Blue Moon igazán kék, UV-fényben más árnyalatok, a kék gyémántoknál megszokott szürke vagy kékeszöld nem mutatkoztak rajta. "Egymilliárd éves, és még akkor is itt lesz, amikor mi már rég nem. Ebben rejlik a gyémántok szépsége" - mondta Suzette Gomes, a Cora International elnök-vezérigazgatója, aki pályafutása fénypontjának nevezte a Blue Moont. Ellentétben a mély, sötét és gazdag kék árnyalatáról ismert Hope-gyémánttal, ez a kék gyémánt inkább vízkék, ahogy Gomes nevezte, óceán kék. A párnacsiszolás révén leginkább brossként vagy gyűrűként lehetne használni, bár a szakember leginkább műalkotásként tekint rá. Értékéről a Cora International nem közölt becsléseket, és összehasonlításokba sem bocsátkozott. A Forbes magazin viszont emlékeztetett arra, hogy az ismert legnagyobb élénk fantázia, tökéletes (lupe tiszta) - a belül tökéletesnél egy fokozattal jobb - kék gyémántot, egy 13,22 karátos drágakövet áprilisban 23,8 millió dolláros összegért, vagyis a kék gyémántok esetében rekordot jelentő 1,8 millió dolláros karátonkénti áron vette meg a Harry Winston ékszerház Genfben a Christie's aukciósház árverésén. A Cora International egyelőre a közelgő kiállítással foglalkozik. Gomes elmondta, bíznak abban, hogy a gyémánt segít felhívni a figyelmet a Los Angeles-i múzeumra. "Segíteni akarok nekik. Lenyűgöző munkát végeznek, de mindig szűkölködnek a pénzben. Támogatásra van szükségük, a gyémánt pedig a hírnevüket is öregbíti majd" - fejtette ki. Nem zárta ki, hogy a kiállítás után eladják a követ "sok tízmillió dollárért", a háznál máris jelentkeztek érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.