Bulvár

Felfedezték, miért nem úszhatnak mélyebbre a halak

Felfedezték, miért nem úszhatnak mélyebbre a halak

2014. március 6., csütörtök
Felfedezték, miért nem úszhatnak mélyebbre a halak

Felfedezték, miért nem úsznak még mélyebbre a halak: körülbelül 8,2 kilométernél lejjebb már nem élnének meg egy amerikai kutatás szerint. A mélységi határ fiziológiai oka az a molekuláris működés, amely a halak szöveteit a hatalmas víznyomás ellen védi.

Ha mélyebbre szeretnének hatolni, más működési módot kellene kifejleszteniük -

idézte a BBC hírportálja

az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt. A folyamat legfontosabb molekulája az úgynevezett ozmolit, vagyis TMAO. Ez a molekula adja a jellegzetes halszagot. A TMAO stabilizálja a fehérjéket, amelyek a hal sejtjeit felépítik és életben tartják. Nélküle a tengermélyi víznyomás működésképtelenné tenné a fehérjéket. A kutatócsoport megfigyelte, hogy minél mélyebbre hatolt egy halfaj, annál több volt benne a TMAO. Az összefüggést az Új-Zéland közelében fekvő Kermedec óceáni árokból felhozott Pseudoliparis amblystomopsis nevű hal segítségével vizsgálták meg. Ez a rózsaszín testű állat több mint hét kilométer mélyen él, garnélát eszik, amely a felülről lehulló szerves anyagokat fogyasztja. Bennük található a legnagyobb arányban a TMAO-molekula - állapította meg

Paul Yancey

, a kutatás vezetője, a Washington állambeli Whitman Egyetem kutatója. Koncentrációja szinte pontosan akkora, amekkorára a sekélyebb vizekben élő fajok TMAO-szintjéből következtetni lehet - tette hozzá. Ha azonban tovább növelik a TMAO koncentrációját, 8-8,5 kilométeres mélységnél elérik azt a pontot, ahol a molekula már a sejtek életfunkcióit akadályozná, "a fehérjék annyira stabillá válnának, hogy nem működnének" - magyarázta a kutató. A mélységhatár másik lehetséges oka, hogy az TMAO ilyen koncentrációja vizet vonzana a hal szervezetében, ezt pedig a tengeri halak nem viselik el. Ugyan az óceánfenék szinte mindenhol sekélyebb 8 kilométernél, mégis létezik néhány árok, ahol úgy tűnik, nem élnek meg a halak. Ilyen a majdnem 11 kilométer mély Marianna-árok, a Föld legmélyebb pontja. Ugyan halak nem népesítik be ezeket az árkokat, az élet más formái, egysejtűek, baktériumok, tengeri uborkák azért nagy számban találhatók bennük. A tudósok úgy vélik, talán az óceán legmélyebb árkai gyorsabban nyíltak ki, mint hogy a halak szervezete ki tudta volna fejleszteni a mélység meghódításához szükséges alkalmazkodási módot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.