Bulvár

Új béka és bogárfajt fedeztek fel Dél-Amerikában

Új béka és bogárfajt fedeztek fel Dél-Amerikában

2013. október 3., csütörtök
Új béka és bogárfajt fedeztek fel Dél-Amerikában

Mintegy hatvan új fajt fedezett fel kutatók nemzetközi csoportja a dél-amerikai Suriname-ban, köztük egy kakaóbarna színű békát és egy mindössze hárommilliméteres bogarat is.

A biológusok expedíciójuk során tizenegy új halfajra, hat békafajra, valamint egy eddig ismeretlen kígyófajra és megannyi rovarfajra bukkantak. A Conversation International nevű kutatócsoport három héten keresztül kutatta 2012-ben Suriname gyéren lakott, többnyire érintetlen délkeleti régiójának esőerdőit, hegységeit és vizeit, és összesen 1378 különféle fajra bukkantak - olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában. A felfedezések között van az olajosan csillogó, barna színe után kakaóbékának elnevezett kétéltű, valamint egy rubinvörös színű, alig hárommilliméteres - és ezzel feltehetőleg Dél-Amerika második legkisebbjének számító - új rovarfaj (Canthidium cf minimum).

Trond Larsen

, a terepmunkálatokban részt vevő egyik biológus elmondta: a mindössze félmilliós népességű, többnyire esőerdőkkel és szavannákkal borított Suriname egyike a földkerekség azon kevés pontjának, ahol a természet érintetlensége miatt virágzik a biodiverzitás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.