Bulvár

Megszületett István, a tapír

Megszületett István, a tapír

2013. szeptember 25., szerda
Megszületett István, a tapír
tapir

A Szegedi Vadasparkban élő tapír pár, Sámson és Jenny 2002. óta kilenc utódnak adott életet, tehát ebben az állatkertben már nem számít akkora meglepetésnek a család gyarapodása. Szeptember 13-án újra utóddal örvendeztették meg a gondozókat, a pénteki nap szerencsésnek bizonyult a tapíroknál, egy hím nemű kicsi született, amely az István nevet kapta.

A szaporodási siker egyrészt a szülők rátermettségét mutatja, de azt is, hogy jól érzik magukat a szegedi kifutójukban. Ami egyben a vadaspark legtermészetesebb tartóhelye, a hatalmas, mocsaras-tavas, füves, nádas, máshol erdős terület ugyanis rendkívül emlékeztet a tapírok dél-amerikai élőhelyére. Így, aki például a vízben gázolás, vagy éppen úszás közben tudja lefotózni őket, akár lódíthat is arról, hogy Dél-Amerikában nyaralt! A hűvösebb idő beköszöntével Jennyt nem engedjük le a nagy kifutóba, nehogy megfázzon a kicsinye, ekkor akár a látogatók is láthatják őt házában. A közönséges tapírokat a vadaspark nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretében tartja és szaporítja. Bár a fajnév „közönséges”, a jelenlegi csökkenő trend folytatódása esetén egyre kevésbé lesz megfelelő ezen faj számára. A hajdan hatalmas területen elterjedt tapírok folyamatosan vesztik el életterüket, és még mindig kedvelt zsákmányállatai az orvvadászoknak. A két közeli rokona, a közép-amerikai Baird-tapír és az Andokban élő hegyi tapír még rosszabb helyzetben van, az előbbiből kevesebb, mint 5500, az utóbbiból mindössze 2500 egyed él már csak vadon. Elsősorban húsukért vadásszák őket, de legalább akkora gondot jelentenek a háziállatok által terjesztett betegségek. Sajnos a tapírok viszonylag lassan szaporodnak, így a fokozott védelem mellett sem képes mindig helyreállni a populáció. A közönséges tapírok az állatkerti világban nem számítanak ritkaságnak. A fajmegmentési programban kb. 120 állatkert vett részt több, mint 300 egyeddel. Ebből is látható, hogy a tapírok jól szaporodnak állatkerti körülmények között, sőt, talán túlságosan is jól a tartókapacitást tekintve. Ezért újabban egyre több állatkert tart csak hímeket együtt. Azonban fontos, hogy egyes fontos vérvonalak továbbra is szaporodjanak, ilyen a szegedi pár is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.