Bulvár

Kakaófogyasztással elősegíthető az egészséges agyműködés

Kakaófogyasztással elősegíthető az egészséges agyműködés

2013. augusztus 11., vasárnap
Kakaófogyasztással elősegíthető az egészséges agyműködés
kakao4

Az idős emberek napi kakaóivással elősegíthetik az egészséges agyműködést - állította egy új tanulmány.

A kutatók azt fedezték fel hatvan idős, nem demenciás ember vizsgálatakor, hogy napi két csésze kakaó fogyasztása javította az agy vérellátását azoknál, akiknél a kutatást megelőzően agyi keringési zavarokat tártak fel. Azok a résztvevők, akiknél javult a vérellátás, a kutatás végeztével jobban oldották meg a memóriateszteket is - számolt be az eredményekről a Neurology című szaklap nyomán

a BBC hírszolgálata

. Nem új a feltételezés, hogy a kakaónak köze lehet az érrendszer jó működéséhez. Kutatók szerint ez részben az ital gazdag flavonoid-tartalmának köszönhető. A Harvard Orvosi Egyetem friss kutatása során hatvan embert arra kértek, igyon napi két csésze kakaót és ne fogyasszon csokoládét. Átlagéletkoruk 73 év volt és egyik csoportjuk magas, a másik alacsony flavonoid-tartalmú kakaót kapott. A kutatás kezdetén végzett ultrahangvizsgálatok 17 résztvevőnél találtak agyi vérellátási problémákat. Függetlenül attól, hogy melyik kakaót fogyasztották, 88 százalékuknál tapasztalták a vérellátás és egyes memóriatesztek eredményinek javulását. Ezzel szemben akiknél zavartalan volt a keringés, azok közül csak 37 százaléknál javultak a tesztpontszámok. MR-vizsgálattal azt is megállapították, hogy a vérellátási zavarral küzdők agyában nagyobb valószínűséggel találhatók kis, károsodott területek. "Az egyes agyterületeknek a feladatvégzéshez többletenergiára, tehát jobb vérellátásra is szüksége van. Ez a kapcsolat fontos szerepet játszhat például az Alzheimer-kór esetében is" - magyarázta

Farzaneh Sorond

neurológus, a tanulmány szerzője. Az alacsony és a magas flavonoid-tartalom nem okozott semmilyen különbséget a két csoport között, ez vagy annak köszönhető, hogy más anyag hatása vezetett az eredményhez, vagy annak, hogy elég volt a flavonoidok kis mennyisége is.

Simon Ridley

, a brit Alzheimer-kutató Intézet igazgatója szerint a kakaó alapú gyógymód biztos nagyon népszerű lenne, ám korai még a hatásaira következtetni. "Nem volt kontrollcsoport, tehát nem tudjuk megmondani, mások lettek-e volna az eredmények, ha a résztvevők egyáltalán nem isznak kakaót. Az biztos, hogy a vérkeringési zavar a memóriavesztés fontos kockázati tényezője és az érrendszeri problémák, valamint a hanyatló memória közti összefüggés pontosabb megértése új megelőzési módszerekhez és gyógymódokhoz vezethet" - fűzte hozzá Ridley.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.