Bulvár

Hogyan érezd magad jól a bőrödben – smink és bőrápolás nyáron + FOTÓK

Hogyan érezd magad jól a bőrödben – smink és bőrápolás nyáron + FOTÓK

2013. július 4., csütörtök
Hogyan érezd magad jól a bőrödben – smink és bőrápolás nyáron + FOTÓK
smink2_gs

A trendek eszement követésétől óva int mindenkit Dunai Erika szegedi mesterkozmetikus, és azt javasolja, a nyári melegben csakis UV-védelemmel ellátott alapozót vagy krémeket használjunk, a bőr ugyanis nem felejt.

Nyáron alapvető, hogy fényvédelemmel ellátott alapozót válasszunk, hiszen az UV-sugárzás rendkívül öregíti a bőrt.

Dunai Erika

szegedi mesterkozmetikus a termék összetevőinek átnézését is javasolja vásárlás előtt, hiszen parabén-, vagyis kőolajszármazék-mentes kozmetikumot kell választani. „Nagyon divatosak manapság a BB és a CC krémek is. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok nő szenved pigmentfoltoktól, amiért a fogamzásgátlók is felelőssé tehetők. A CC krémek egyenletessé teszik a bőrt, szépen eltüntetik ezeket a foltokat” – fogalmazott. A nyári nagy melegben inkább ezeket a krémeket javasolja a mesterkozmetikus a hagyományos alapozók helyett.

Bárkányi Cecília

kozmetikus, sminkes elmondta, az anti-aging alapozók általában sokkal folyékonyabbak, jobban hidratálják a bőrt, és szilikonos összetevőt tartalmaznak, ami fel is tölti, így eltünteti az apró hibákat. Az idősebb korosztálynál különösen kell ügyelni az alapozó-választásra, hiszen a nem megfelelő termék beleül az apró ráncokba, s ezzel kihangsúlyozza azokat. „A jól karbantartott bőrön sokkal jobban mutat minden, érdemes jól megfontolni a vásárlást” – tette hozzá a kozmetikus, aki tipikus hibának tartja, hogy nem ismerik saját bőrüket az emberek.

A „nagy nap” és a nyári trendek

A nyári hétköznapi sminkviselet és az esküvői divat most több ponton összhangban van. A könnyedebb alapozás a trend a menyasszonyoknál, s inkább az arcformázásra helyezik a hangsúlyt. Bárkányi Cecíliától megtudtuk, ma már nem csak a szemeket hangsúlyozzák esküvői sminknél, hanem az arcot is úgy formázzák, hogy előnyére változzon. „A pirosításnál is a nagyon finom, lágy színek hódítanak, a barackszín például. Az erős bronzosító egyáltalán nem divatos. Ez egyébként kiváltképp előnytelen azoknak, akiknek fehér a bőrük” – jegyezte meg.

A szájfestés már tavaly is erőteljesebb volt, s idén is hódít, ám a sminkes arra hívta fel a figyelmet, ezt tudni kell viselni is. Egy erőteljes színű rúzsnál vagy szájfénynél egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű terméket választunk, ha nem akarjuk, hogy például lefolyjon a szánk sarkánál. „Érdemesebb egy megfelelő árnyalatú vízálló szájceruzát kiválasztani, ami megadja az alapszínt, amire ajakápolót vagy egy könnyed szájfényt javaslok” – részletezte. A szemfestésnél is változtak a trendek, ebben a szezonban már nem divatosak az élénk színek, a szempilla mellett inkább a szemöldökre helyezik a hangsúlyt. Gyakorlatilag az 1960-as évek köszönnek vissza az erős szájfestésekben és a szemtus használatában egyaránt, ezek most is trendinek számítanak egy menyasszonyi sminknél. Figyelembe kell vennie az aráknak azt is, hogy másnap reggelig kell, hogy tartson a sminkje, így biztosan egy stabil, masszív alapozót fog választani számára a szakember. Ezenfelül azokat, akik nem festik magukat rendszeresen, megpróbálja lebeszélni a nagyon élénk színű rúzsról és a fekete szemhéjfestésről, mert ezek óhatatlanul elkenődnek. „Mindig a szépet hangsúlyozzuk, s a tökéletes összhatáshoz mindenre ügyelnünk kell. Vannak, akik meglepődnek azon, hogy a nyakat, dekoltázst és a füleket is lealapozzuk” – jegyezte meg Bárkányi Cecília. A sminkes szerint a menyasszonyoknál örök divat marad a föld- vagy más néven árnyékszínek használata, amelyekkel jól kiemelhető a nő szépsége. Nagy divat most a 3D szempilla, amivel szintén érdemes körültekintőnek lenni, hiszen ha valakinek kicsi az arca és a szeme, akkor nem szabad túl hosszú szempillát feltetetnie, különben úgy fog kinézni, mint egy rajzfilmfigura. „Legalább kétharmad fedés kell az eredeti szempillával és egyharmad lehet a hosszítás” – tudtuk meg. Azt sem javasolja, hogy először az esküvő előtt tetessünk fel műszempillát, hiszen nem mindenkinek kényelmes viselnie.

Nem feltétlen a tükör torzít…

Olyan sminket, külsőt szeretnének olykor a hölgyek, ami számukra nem elérhető, de a média egész nap sulykolja az ideálisnak beállított trendeket. „Sok fiatal megpróbál a manökenekre hasonlítani, miközben sokkal alacsonyabbak, netán harminc centivel szélesebb a csípője. Mindez önmagában egyáltalán nem baj, nagyon szépek így is, de önértékelési zavaraik lehetnek, ha azokra akarnak hasonlítani, akiket a kifutókon látnak. A kozmetikusnak, mint szépítészeti szakembernek fontos szerepe van ebben, hiszen nem az a dolga pusztán, hogy szépítsen, hanem ízlést is formál” – magyarázta Dunai Erika. A mesterkozmetikus és egészségtantanár szerint neki és minden kollégájának az is a feladata, hogy kiemelje azt, ami szép egy hölgyön, de ezen felül meg is kell tanítania a pácienseinek azt, hogyan lehet kontúrozni, eltakarni mindazt, ami neki nem tetszik saját magán az illetőnek, vagy épp nem előnyös. „A kevesebb több elve nálam jól működik, nem arra kell törekedni, hogy borzasztóan színes ruhába öltöztessük az arcunkat. A maszk-szerű smink helyett az a fontos, ha ránézünk az illetőre, azt lássuk: megszépült” – szögezte le. Az eltúlzott sminkelés nem csak a tinik egy részére jellemző, például egy esküvőre készülve középkorú nők is ebbe a hibába esnek sokszor. Dunai Erika tapasztalatai szerint sokan úgy gondolják, hogy a beszárított frizurák az erős sminkkel kombinálva harmonizálnak az alkalommal és a ruhával, de ez mindenkinek a stílusától függ.

Egy bőrünk van, óvnunk kell

A tökéletes sminklemosásnál nincs fontosabb, feltéve, ha meg akarjuk őrözni bőrünk és szempilláink természetes szépségét. „Ezek a kémiai anyagok igaz nem vegyszerek, de egy idő után reakcióba lépnek a természetes élő réteggel, a szempillával, vagy épp a szemhéj finom bőrével. Arcunkon a legérzékenyebb terület a szem alatti rész, ez kezd el legelőször ráncosodni is. Természetesen 20 évesen nem okoz problémát, ha ott marad a korrektor és az alapozó, de a bőr nem felejt” – hangsúlyozta Dunai Erika. S hogy mi kerüljön a neszesszerbe? A szakemberek szerint nincs szükségünk sok dologra, arra azonban ügyelni kell, hogy az ecseteket és szivacsokat tisztán tartsuk, higiénikusan tároljuk, és jó minőségű termékeket használjunk. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig szép és egészséges maradjon arcbőrünk megőrizve fiatalságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.