Bulvár

Születés Hete: Baba-mama jóga a teljesebb összhangért + FOTÓK

Születés Hete: Baba-mama jóga a teljesebb összhangért + FOTÓK

2013. május 7., kedd
Születés Hete: Baba-mama jóga a teljesebb összhangért + FOTÓK
babajoga0_gs

Míg a gyereknek vidám játék, addig az édesanyának segít a szülés utáni minél hamarabbi regenerálódásban a baba-mama jóga.

Ingyenes jóga órákkal, előadásokkal és bemutatókkal és számos programmal várja a Születés Hetén az Ánanda Jógaközpont az érdeklődőket. Baba-mama jógára is invitálták az anyukákat és a gyerkőcöket, s

Barta Olga

jóga oktatótól megtudtuk, akár már egy hathetes csöppséggel is járhat bárki erre a speciális jógára. Kismamáknak is tartanak órákat, így a magzat és az édesanyja egyaránt megszokja, hogy hangulatos zenére mozognak. A baba-mama jóga segít abban, hogy sokkal jobban megértsék egymást, egymásra hangolódjon az édesanya és a gyermek. „Azt tapasztalom, hogy a jógára járó gyerek hamarabb reagál, a mozgásfejlődés terén például megfigyelhető, hogy hamarabb nyúl tárgyakért, mint kortársai, hiszen már itt tanítjuk neki a mozgást” – magyarázta Barta Olga. Az oktató hozzátette, az évek alatt finomított a gyakorlatsorokon, hiszen az anyukák ilyenkor kevésbé terhelhetőek.

Az óra elején intenzívebben mozognak együtt, majd az anyuka egyedül jógázik, közben a gyerek pihen. Az órát egy körülbelül húszperces masszírozással kezdték, átmozgatták a gyerekeket gyakorlatilag a fejük búbjától a lábujjakig. Az is gyakran előfordul, hogy elfáradnak a kicsik, így egy jóga óra után két két órát is alszanak. Körülbelül 10 hónapos kortól más típusú jógát ajánl Barta Olga, hiszen amikor már másznak a gyerekek, másfajta mozgással és foglalkozással lehet őket lekötni. Megtudtuk, az ellentétes mozgássorok is sokat segítenek a gyerek fejlődésében. Az természetes például, hogy az anyaméhben fejjel lefelé vannak, ezért bizonyos mozdulatsorok ahhoz is hozzájárulnak, hogy hamarabb tanuljanak meg új dolgokat. Vannak persze tévhitek is a baba-mama jógával kapcsolatban, ezek egyikének nevezte a gyerekek dobálását a jóga oktató. Ez a típusú jóga kedvezően befolyásolja a test – szellem – lélek harmóniáját, erősíti a kötődést, fejleszti a baba egyensúlyérzékét, illetve a háromdimenziós térérzékelését egyaránt. „Próbáltunk picit szélesebb kör számára is programokat biztosítani, hogy ne csak a családalapítás előtt állóknak legyenek érdekesek a Születés Hetéhez kapcsolódó programjaink” – magyarázta Szabó Gabriella szervező. Az Ánanda Jógaközpont vezetője elmondta, a rendezvény keretében a természetes kozmetikumokról, a zöldségközösségről és az ételallergiáról is szó esik. Az apukákra is gondoltak, számukra is külön beszélgetést hirdettek, illetve az érdeklődők találkozhatnak Baktay Zelkával és Miklóssal, a pszichológus házaspár család- és párkapcsolati terápiával is foglalkozik. Erdélyből érkezik az Ánanda Jógaközpontba Bernád Ilona is, akinek „Isteni folyamat”, Gyermekáldás és bábaság a magyar néphagyományban című kötetét is bemutatják a Születés Hete keretében. A Születés Hete programjairól bővebben ITT és ITT olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.