Bulvár

A bihari füvesember csodateái

A bihari füvesember csodateái

2013. május 31., péntek
A bihari füvesember csodateái
fuvesember_bonchis_va

Szegeden járt Ion Bonchis, a bihari füvesember, akinek az ősei már az 1800-as évek eleje óta foglalkoznak népi gyógyászattal.

„Isten megalkotta a gyógynövényeket, a bölcs ember pedig használja őket” – vallja

Ion Bonchis

, a bihari füvesember, aki a felmenőnek tapasztalatait és tudását viszi tovább. Immár 26 féle gyógyteát, különböző tinktúrákat és kenőcsöket készít családi vállalkozásuk Erdélyben. A Vidra utcai Biocsemegében tett látogatásakor portálunknak elmondta, csak kézzel szedik a gyógynövényeket a nyugati hegységben, Biharban, általában csak délelőtt tíz óta után, miután felszáradt a harmat. Megtudtuk, arra is ügyelnek, hogy csak az egészséges növényeket szedik le. Tízen végzik ezt a munkát, míg 26-an a feldolgozásnál, szárításnál segédkeznek. Vannak növények, melyeknek a virágját, szárát, netán a gyökerét is hasznosítják. Megtudtuk, gyümölcsöket, például áfonyát is használnak, annak a levelét és a gyökerét is felhasználják. A hegyvidéken nem terem meg minden, a teakeverékek összetevőinek 80%-át tudják ott termelni, ezen kívül külön ültetvények is vannak, sőt többek között a Duna-deltából is származó vízinövényeket is hasznosítanak.

fuvesember_gyogytea_va

Románia legelismertebb gyógynövényszakértője elárulta, a családban szájról-szájra terjedtek a titkos receptúrák, és már huszonhárom éves fiának is átadta már tudását. Hangsúlyozta, nincsenek a hagyományos orvoslás ellen, de a sok éves tapasztalatok szerint a gyógyteák számos bajtól hamarabb megszabadítják az embert, illetve bizonyos betegségek megelőzésénél is javallott fogyasztásuk. Gyógyteáik között megtalálható idegrendszert támogató, máj- és epegondokat enyhítők, keringési rendszert támogató készítmények. Légzőszervi és emésztőrendszeri betegségek esetén, vérnyomás szabályozásra és nőgyógyászati problémák kezelésére van készítmény a bihari füvesember teái között, akárcsak immunerősítő vagy épp bőrbetegségek enyhítésére való keverék. Azt is megtudtuk, hogy Ion Bonchis gyógynövényszakértő összesen 172 féle gyógynövényt és gyümölcsöt használ fel teáihoz, van olyan keverék, melyben 32 féle jótékony hatású alapanyag található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.