Bulvár

Háztömbnyi nagyságú aszteroida száguldott el a Föld közelében

Háztömbnyi nagyságú aszteroida száguldott el a Föld közelében

2013. március 10., vasárnap
Háztömbnyi nagyságú aszteroida száguldott el a Föld közelében

Háztömbnyi nagyságú aszteroida száguldott el szombat este a Föld közelében, de a csillagászok csak néhány napja fedezték fel a hatalmas sebességgel közeledő kisbolygót.

A csupán hat napja felfedezet, 2013 ET kódjellel ellátott, 140 méter hosszú égitest 950 ezer kilométerre száguldott el a Földtől óránkénti 42 ezer kilométeres sebességgel, greenwichi idő szerint este fél kilenckor.

Patrick Paolucci

NASA-csillagász szerint az aszteroida mintegy 2-2,5-szer nagyobb távolságra haladt el a Földtől, mint amilyen messze van tőle a Hold, de űrbeli léptékben ez mégis meglehetősen közelinek számít. "De ami a legfélelmetesebb ebben, az az, hogy nem is tudtunk róla" - mondta Paolucci. Az aszteroida nyolcszor nagyobb volt annál a meteornál, amely darabjai

február 15-én a Földbe csapódtak Cseljabinszk közelében

. A 2013 ET becsapódás esetén eltörölhetett volna a Föld felszínéről egy nagyvárost. Ugyanaznap, szombaton

száguldott el a Föld közelében

egy kisebb, DA14-es kódjelű aszteroida is. A kisbolygó 27 680 kilométerre közelítette meg a Földet, közelebb volt hozzá, mint a bolygónk körül keringő távközlési és meteorológiai műholdak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.