Bulvár

"Fehér" oroszlánok a vadasparkban

"Fehér" oroszlánok a vadasparkban

2013. március 1., péntek
"Fehér" oroszlánok a vadasparkban

Aki a Vadaspark oroszlánkifutóján elhelyezett webkamerára télen is rá-rátekintett, észrevehette, hogy az oroszlánok mintha kivilágosodtak volna…

Természetesen, nem a téli időjáráshoz való alkalmazkodás szemtanúi voltak, hanem két új jövevényt láttak a kíváncsiskodók. Az oroszlán dél-afrikai alfajának világos színváltozatú egyedeit a köznyelv „fehér” oroszlánként említi, így a Vadaspark közleménye is ekként mutatjuk be Timbát és Nadját, a fiatal oroszlánpárt. A fehér szín inkább világos, vajsárga, vagyis ezek az oroszlánok nem albínók, hanem egy világos színváltozat képviselői (a színért felelős allélt még nem sikerült a genetikusoknak meghatározniuk). Hasonló a jelenség a jaguárok és párducok feketeségéhez, ami azért jóval gyakoribb, mert a sűrű növényzetben előnyös rejtőszínként funkciónál, míg ez a világos szín csak bizonyos környezetben válhat hasznára a ragadozóknak. Természetesen itt nem a havas tájra gondolunk, hiszen jelenleg az oroszlánok csak trópusi és szubtrópusi területeken élnek. Viszont olyan száraz szavannákon, amelyek alapszíne világos (fehér színű homok és száraz növényzet), akár még be is válhat ez a rejtőszín. Ilyen terület a dél-afrikai Timbavati, ahol – bár az őslakosok történeteiben már régóta szerepelnek – 1938-ban írták le először a vadon élő „fehér” oroszlánokat. Sajnos 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet, így valószínű, hogy a természetben kipusztult, elsősorban a vadászatuk miatt. A fehér színváltozatú populációt semmilyen külön törvény nem védte vagy védi. A dél-afrikai oroszlán ugyanis meghatározott kvóta szerint vadászható, nem részletezve azt, hogy az normál vagy világos színváltozat-e – míg a trófeagyűjtők természetesen a különlegesebb zsákmányt részesítik előnyben. Maga a színváltozat azonban tovább élt, egyrészt állatkertekben, magángyűjteményekben, másrészt olyan elkerített vadaskertekben, ahol sokszor pusztán vadászat miatt tenyésztik tovább ezt a tetszetős színváltozatot. A fehér oroszlán megmentéséért elkötelezett szervezetek a külön védelmet szeretnék elérni, hogy a természetes környezetébe biztonsággal visszatelepíthessék ezeket az oroszlánokat.

A nemzetközi állatkerti adatbázis (ISIS) adatai alapján a világ állatkertjeiben mintegy 230 „fehér” oroszlán él, a Global White Lion Protection Trust szervezet becslése alapján sem éri el a 300-at a fogságban élők száma (bár a vadászati célú tenyésztés adatairól kevés az információ). A Vadaspark tavaly döntött úgy, hogy a nem szaporítható, nagy valószínűséggel kevert alfajú oroszlánjait új, alfajtiszta egyedekre cseréli, amelyek egyrészt nagyobb természetvédelmi értéket képviselnek, másrészt szaporíthatók. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) témában érintett szakemberével való megbeszélés, illetve a lehetőségek feltérképezése után a dél-afrikai oroszlán (Panthera leo krugeri) világos színváltozata mellett döntöttünk. Miután nagyon ritka a „fehér” oroszlán, külön figyelemmel kellett arra lennünk, hogy lehető legtávolabbi rokonságban álló egyedeket válasszunk. A „nyugat-európai vérvonalat” egy franciaországi állatkertből (Pont-Scorff) érkező hím oroszlán, Timba képviseli, míg a nőstény, Nadja a Belgrádi Állatkertből érkezett. A megérkezésük után a tél a két fiatal állat összeszoktatásával, majd az új kifutójukba való szoktatással zajlott – minden gond nélkül. Ezalatt a gondozók igyekeztek a régi oroszlánoknak is megfelelő helyet biztosítani, Mujkó és Bóbita már távozott is egy másik magyar állatkertbe, és remélhetően rövidesen a két idősebb nőstény, Sába és Elza is új helyre kerülhet (jelenleg felváltva használják a külső kifutót a fiatalokkal). Mint a vadaspark közleményében áll, a két új oroszlánt szaporítani kívánják, amire most azért van lehetőség - elődeikkel szemben - mert az utódok iránt biztos lesz érdeklődés, biztosított lesz más állatkertekben való elhelyezésük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.