Bulvár

Közös értekezletet tartott a megye katasztrófavédelmi és vízügyi vezetése

Közös értekezletet tartott a megye katasztrófavédelmi és vízügyi vezetése

2013. február 13., szerda
Közös értekezletet tartott a megye katasztrófavédelmi és vízügyi vezetése

A tápéi gátőrházban – amely a Tisza szerbiai határtól az algyői hídig terjedő szakaszának vízügyi védelmi központja is – rendezte meg szerdán az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közös értekezletét a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, amelyen a két szervezet vezetői tájékoztatták egymást 2012-es évi tevékenységükről, és felvázolták az együttműködés területeit is.

Kozák Péter

, az ATIVIZIG igazgatója a tavalyi év elején a Belügyminisztérium irányítása alá került szervezetet ismertetve elmondta: 310 fő állandó foglalkoztatottjuk mellett tavaly átlagosan 1600 főnek biztosítottak közmunkát. Az elmúlt két év vízhiányos volt – mondta el az igazgató, aki ezt a Maros tavaly őszi vízállásával is alátámasztotta: szeptember 19-én regisztrálták a folyó legkisebb vízállását, –114 centimétert, azonban a meteorológiai előrejelzések szerint az idén is a szokásosnál szárazabb tavaszra számíthatunk, ám hozzátette: a hosszú távú prognózisok több kockázatot rejtenek. A vízügyi igazgatóság eddig közel hetven település vízkár-elhárítási tervét ellenőrizte, és nyolc vízgazdálkodási társulat szakmai felügyeletét látják el, és 1200 kilométernyi csatorna tartozik a szervezet kezelésébe. Az elmúlt időszak legjelentősebb beruházásaként említette az igazgató a Maty-ér – Fehér tó belvízrendszer fejlesztését, de szólt a folyamatban lévő csongrádi partfal-rekonstrukcióról és a Mártélyi holtág rehabilitációjáról is.

Huszár Tibor

ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a következő negyedév veszélyhelyzeti prognózisa kapcsán elmondta: a korábbi időszakok eseményeit – tűzeseteket, műszaki mentéseket – a térinformatika eszközeivel térképre vitte az igazgatóság, így lehetőség nyílik felhívni a figyelmet az azonos helyen, több alkalommal megtörtént káresetek megelőzésére.

Tátrai János

alezredes, a megyei igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője a védelmi igazgatás átalakulása kapcsán kitért a megalakult, immár a járási hivatalvezetők által irányított helyi védelmi bizottságokra, a rendszerben feladatot ellátó katasztrófavédelmi megbízottakra, valamint a polgármesterek munkáját segítő közbiztonsági referensekre is. A főfelügyelő elmondta: a közeli jövőben sor került a megyei védelmi bizottság és a helyi védelmi bizottságok részvételével törzsvezetési gyakorlat megtartására is.

Gáti Ádám

százados, a katasztrófavédelem megyei iparbiztonsági felügyelője tájékoztatójában kitért a megyében található veszélyes üzemek kategorizálására, hozzátéve: az új szabályozás következtében az eddig is így ismert veszélyes üzemek mellett 21 küszöbérték alatti üzem azonosítása történt meg. Az értekezleten a tűzoltósági területről

Jernei Zoltán

százados, kiemelt főreferens a szabadtéri tüzek kapcsán elmondta: a tapasztalatok szerint jelentős részüket az emberi gondatlanság, illetve szándékos gyújtogatás okozta, amely tényezők miatt a megelőzésre jelentős hangsúlyt fektet az igazgatóság, míg a két katasztrófavédelmi kirendeltség tevékenységét

Balázs Gábor

alezredes szegedi, és

Kajtár István

alezredes szentesi kirendeltség-vezető mutatta be.

Szatmári Imre

ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az igazgatóság munkáját összegezve rámutatott: a tűzoltó beavatkozások száma 30 százalékkal nőtt tavaly a megyében a 2011-es adatokhoz képest, és 46-ról 58 százalékra nőtt a tűzvizsgálatok felderítettségének mutatója is. Az igazgató a megelőzés fontosságát bemutatva kijelentette: az azonos helyen több alkalommal keletkező tüzeknél a helyi lakosság figyelmét fel kell hívni ezekre a tényekre, és a tapasztalatok szerint ezzel is csökkenthető a beavatkozást igénylő esetek száma. Az ezredes a találkozó végén eredményesnek értékelte a megbeszélést, amely során a hasonló találkozók további megtartásáról állapodtak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.