Politika

Újabb ürügyet találtak, hogy Magyarországot büntessék

Újabb ürügyet találtak, hogy Magyarországot büntessék

2 órája
Újabb ürügyet találtak, hogy Magyarországot büntessék

Az Európai Bizottság elnöke nem engedi a biztosait a Tanács informális üléseire, mert Orbán Viktor az ukrán, a kínai, a török és az amerikai elnök mellett Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt a tűzszünet lehetőségéről.

 

A magyar elnökség kezdetét jelző közelmúltbéli fejlemények fényében az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen úgy döntött, hogy a Bizottság a Tanács informális ülésein csak vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát – írja a Reuters Eric Mamer szóvivőre hivatkozva.

A fejlemények alatt nyilván arra utal, hogy Orbán Viktor találkozott Vlagyimir Putyinnal, ám az ezzel kapcsolatos beszámolók a legritkább esetben teszik hozzá, hogy a magyar kormányfő tárgyalt az ukrán, a kínai, a török és az amerikai elnökkel, valamint Donald Trumppal is a mielőbbi ukrajnai tűzszünet érdekében.

A lap szerint

azzal, hogy nem küld biztosokat a soros magyar EU-elnökség által szervezett ülésekre, gyakorlatilag leminősíti az EU végrehajtó testületének részvételét.

Bóka János európai ügyekért felelős miniszter rámutatott, a Bizottság az EU intézménye, és nem válogathatja össze azokat a tagállamokat, amelyekkel együtt kíván működni, míg Gál Kinga, a Fidesz alelnöke szerint a lépés csupán von der Leyen választási kampányának a része.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandinernek adott interjúban azt mondta, Magyarországot nem lehet elhallgattatni, és abban sem érez nagy drámát, ha például miniszter helyett államtitkár érkezik egy közlekedési témájú uniós dosszié megtárgyalására, mert az ügymenet így is megy tovább.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.