Bulvár

Darák Péter, a Kúria elnöke a Szegedi Ítélőtáblán + FOTÓK

Darák Péter, a Kúria elnöke a Szegedi Ítélőtáblán + FOTÓK

2013. február 11., hétfő
Darák Péter, a Kúria elnöke a Szegedi Ítélőtáblán + FOTÓK

„A történelmi alkotmány alkalmazásának kérdései” címmel rendezett konferenciát pénteken a Szegedi Ítélőtábla.

A táblabíróság dísztermében

Harangozó Attila

, a Szegedi Ítélőtábla elnökének megnyitóját követően

Darák Péter

, a Kúria elnöke,

Szájer József

, Európai Parlamenti képviselő,

Varga Zs. András

, a legfőbb ügyész helyettese,

Balogh Elemér

, alkotmánybíró és

Makai Lajos

, a Pécsi Ítélőtábla elnöke tartott előadást. Kifejtették: a magyar jogrendszer egy történelmi fejlődés eredményeként nyerte el mai állapotát, és a modern kor bíráskodása is folyamatosan épít azokra az évszázadok alatt kialakult jogintézményekre, jogszabályokra, jogszokásokra, jogelvekre, amelyek a változások ellenére is megőrizték érvényességüket a XXI. században. E szerves fejlődés eredménye hazánk Alaptörvénye, amelybe beépültek ezek a korábbi szabályozások és fontos alapelvek, amelyek nélkül a mai törvénykezés nem is jöhetett volna létre. A bíráskodás természetesen a hatályos jogszabályok alapján történik – fogalmazták meg az előadók. Az Alaptörvénybe foglalt hivatkozás, amely a történelmi alkotmány vívmányait említi, nemcsak arra utal, hogy becsüljük az elődeink jogalkotó munkáját, és kifejezzük a törvénykezés folytonosságát Szent István királytól napjainkig, hanem lehetővé teszi az elődök által kidolgozott, időtálló szabályokra való utalást az ítélkezési gyakorlatban – hangzott el többek között az előadásokban. A konferencia második felében a résztvevők - köztük

Répássy Róbert

igazságügyért felelős államtitkár - pódiumbeszélgetés keretében vitatták meg az elhangzottakat. Ennek során elhangzott, hogy közös felelősség a jogalkalmazók és a jogalkotók számára, hogy kialakítsák azokat a szempontokat, amelyek alapján a közös gondolkodás folytatódhat. Az államtitkár beszámolt arról a dilemmáról is, amely az Alaptörvény tavaszi módosítása során kerül napirendre, és az Alkotmánybíróság által figyelembe vehető, az elmúlt húsz év során hozott határozataival kapcsolatos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.