Bulvár

Utazás a válság körül

Utazás a válság körül

2013. január 29., kedd
Utazás a válság körül

Gazdasági válság idején sokak számára luxussá válhat a nyaralás, ám ennek nem feltétlenül kell így lennie! Nem szabad lemondani az élet apró örömeiről, csak mert nehéz idők járnak. Szétnéztünk az utazási irodák háza táján, hogy a pénztelenség mennyire befolyásolja az idei utazási szokások alakulását, hiszen sokan még most is azt vallják: nem pénzkérdés többé az utazás megszervezése, inkább csak eltökéltségé.

A portálunknak nyilatkozó

Varga Krisztina

, a KM Tours Utazási Iroda alkalmazottja azt tapasztalta, hogy a szervezett síutazásokra igazából nincs kereslet, inkább saját szervezésben utaznak a téli sportok szerelmesei elsősorban Ausztriába és Szlovéniába. Érdeklődés nyilvánul meg az egzotikus utak (Kuba, Dominika, Thaiföld) és a földközi-tengeri hajóutak iránt, ugyanakkor a tour operatorok már elkezdték hirdetni a nyári előfoglalási akciókat is. Nagyszázalékos előfoglalási kedvezményeket kínálnak, amelyekre már most lehet jelentkezni. A tavalyi árakhoz képest nincs nagy változás, Krisztina inkább a forint árfolyamának az ingadozásától tart.

A bizalom kulcsfontosságú

Az egzotikus túrák iránt megnőtt náluk a kereslet, véli

Bronner-Dudás Ágnes

, az IBUSZ Utazási Iroda szegedi igazgatója, viszont arra mindig figyelmeztetik az utasokat, egyáltalán nem mindegy, milyen utaztatót választanak. Az utazás előtt érdemes tájékozódnia az utazni vágyónak, hogy megbízható, stabil hátterű utazási irodát válasszon. Az igazgatónő szerint kulcsfontosságú a bizalom is, egyre többen keresik fel a 111 éves múlttal rendelkező utazásszervezőt. Az utazni vágyók sokkal kedvezőbb árajánlatot kapnak, ha csomagban gondolkodnak, ha egyben veszik meg a repülőjegyet, a szállást, a síbérletet stb. Az ilyen utak árérték aránya nagyon jó, ezért sokan is keresik. Balit például kedvező áron kínálják, itt 5 kirándulás is szerepel a csomagban, de népszerű Kuba és Dominika is. A saját szervezésű úti célok többségében magyar nyelvű asszisztencia, idegenvezető áll az utasok rendelkezésére. Az igazgatónő elmondta, náluk az egzotikus utak értékesítése mellett már javában zajlik a nyári előfoglalás is. Az iroda árfolyam-garanciát ad, akik tehát már most előfoglalásra jelentkeznek, garantált áron kapják meg a szolgáltatást függetlenül a forint árfolyam-ingadozásától. Az előfoglalás azért is előnyös, mert most még biztosan van szabad szálloda, repülő, nagyobb a választék, jobbak a feltételek és a valószínűsége is annak, hogy az utas el tud jutni a kívánt helyre, mintha a last minute lehetőségekre bízná nyaralását.

Hetvenezerből kijön az ausztriai telelés

A Hódi család januárban Ausztriába készül síelni.

Erika

elmondta, utazási irodán keresztül foglalták le a szállást egy hétre, de egyénileg utaznak. Alaposan szétnéztek a piacon. Igaz, találtak volna olcsóbb lehetőségeket is, de mivel régóta síelnek, úgy gondolták, felszereltség, szolgáltatás tekintetében, a jobb síterepek miatt Ausztriában többet kapnak, mint a kétségtelenül olcsóbb Szlovákiában. Tavaly kimaradt a telelés, így most már nagyon várják az indulás időpontját. Apartmanházban fognak lakni, itthonról visznek kaját, főznek, de egyszer-kétszer a kinti vendéglőket is meglátogatják. A szállás elfogadható áron van, a síbérlet drágítja meg tulajdonképpen a telelést. Személyenként összesen 70-80 ezer forintból ki tudnak jönni.

Olasz Imola

, a Montana Tours Utazási Iroda tulajdonosa elmondta, nagy kapacitású síszállás- lekötésüknek köszönhetően ők elsősorban csoportos síutakat szerveznek. Síszakmai tapasztalatuknak köszönhetően számos család és baráti társaság bízza rájuk síútjuk szervezését. A foglalásokban nem éreznek visszaesést, mint fogalmaz, panaszra nincs okuk, csoportszervezőik és törzsutasaik rendre visszatérnek. Ajánlásaik mindig kibővülnek a gyermek-síoktatással egybekötött családi besíző táborral, mely több száz fős, és a síbérlet meg a szállás kedvező árainak köszönhetően igen népszerű. Azt tapasztalták, az éjszakák száma az elmúlt időszakban csökkent. Rövidült az utazások időtartama, s ennek a tendenciának megfelelően a korábbi 7 napos szervezett utak helyett az idén már többen csak 5 naposokat igényeltek. Ez jellemzően a főszezoni kínálatra is vonatkozik. Náluk a síutak közül az osztrák és az olasz kínálat iránt nyilvánul meg legnagyobb érdeklődés. Ausztriában leginkább félpanziós ellátást keresnek az egyéni utazók, illetve pályaszállás, úgynevezett hütte jellegű rusztikus apartmanokat, míg a csoportos utasok körében nem annyira számít a pályaközelség, inkább az ár a döntő, a szolgáltatás biztonsága, és a csoportvezetők pályatapasztalata. A csoportokhoz síoktatókat is adnak. Az iroda a síbérleteket nem a neten föllelhető publikált áron kínálja, hanem – szerteágazó kapcsolataiknak köszönhetően – sokkal kedvezőbben. Az autóbuszaikra is figyelnek, ott is próbálnak minél kedvezőbb árat kikalkulálni.

A válság az utazási irodáknak is kihívás

A Montana Tours kínálatában megtalálható 300 euróért (87 500 forint) 6 napos, 5 éjszakás, Ausztriai síelés úgy, hogy ebbe az autóbuszköltség, a félpanziós ellátás és az 5 napos síbérlet is benne foglaltatik. Általános iskolás gyerekek csoportos síelése szállodai félpanziós ellátással, 60 kilométeres, hóbiztos pályarendszerre szóló síbérlettel, autóbusszal már 205 euróból megoldható, úgy, hogy síoktatást is biztosítanak. A csökkentett vendégéjszakák miatt kicsit nőtt a munka, többet kell realizálniuk, hogy a régi, 7 éjszakás turnusokból származó bevételt elérjék. A Montanánál az egzotikus utak közül a Karib-térség szerepel jó menetrenddel és megfizethető áron, sőt az őszi szünet környékén Dubai is érdekes volt. Felfutóban vannak a hajóutak. Erre az jellemző, hogy időközönként kiadnak egy nagyon nagy akcióval meghirdetett utazást, amit az iroda általában a törzsutasoknak kínál fel. A hajóutak elsősorban azoknak szólnak, akiknek kevés szabad idejük van, s egy hét alatt, jó áron, nagyon sokat szeretnének látni. Igyekeznek nagy szakmai tapasztalatuknak és kiterjedt online foglalási rendszerüknek köszönhetően kombinált utazásokat szervezni rövidebb nyaralási éjszakákat egybekötve színes városlátogatással. Jellemzően egyre hamarabb jelennek meg az utazási irodák a nyári kínálatot tartalmazó katalógusokkal, és mind többen eurós árakkal értékesítenek. Az utas természetesen választhat, forintban vagy euróban szándékozik fizetni. Olasz Imola is azt állítja, aki utazni szándékozik, annak mindenképpen érdemes kihasználnia a first minute foglalásokat, mert a teljes árualapból tudnak választani és sokkal kedvezőbb áron. A szakember úgy vélekedik, a válság tulajdonképpen lehetőség, egyfajta kihívás is az utazási szakma számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.