Bulvár

Ítélet nincs - műteni kell a 14 ember halálát okozó kamionost

Ítélet nincs - műteni kell a 14 ember halálát okozó kamionost

2013. január 30., szerda
Ítélet nincs - műteni kell a 14 ember halálát okozó kamionost

Várhatóan csak áprilisban hoz ítéletet a Szegedi Járásbíróság annak a román kamionosnak az ügyében, aki az M43-as autópályán 2011 októberében tizennégy halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenséget okozott - közölte a per szerdai tárgyalási napján Juhász Zsuzsanna bíró.

A teherautót vezető 31 éves aradi férfit halálos tömegszerencsétlenséggel járó közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják. A Németországba mintegy 20 tonnányi faárut szállító kamion 2011. október 30-án röviddel éjfél előtt a sztráda 17-es kilométere közelében, egy jobbra ívelő kanyarban előbb áttért a belső forgalmi sávba, majd átszakította a középső elválasztó korlátot, és a jobb pályatesten

összeütközött egy román mikrobusszal

. Az ütközés pillanatában a kamion sebessége 63-64, a mikrobuszé 80 kilométer lehetett óránként. A busz tizennégy utasa a helyszínen életét vesztette, egy ember pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetben a kamionsofőr is megsérült, a megbilincselt férfi a tárgyalásra is mankóval, sántikálva érkezett. Az áldozatok - köztük egy hatéves kislány, egy nyolcéves kisfiú és négy nő - valamennyien román állampolgárok voltak.

A tárgyaláson ismertetett szakértői vélemény szerint a kamionsofőr lassan gyógyul, jelenleg azt sem lehet megállapítani, maradandó egészségkárosodást szenvedett-e, és mozgáskorlátozottsága miatt a jogszabályok által előírt rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálat sem végezhető el nála. A vádlott ügyvédje,

Máté Szabolcs

indítványára készített kiegészítő műszaki szakértői vélemény szerint a sztráda pályatesteit elválasztó szalagkorlát - a tervezéskori jogszabályoknak megfelelően - egy 900-1500 kilogrammos, 100-110 kilométeres óránkénti sebességgel haladó személygépkocsi feltartóztatására volt alkalmas. A védő közölte, a jelenlegi előírások szerint a szalagkorlátnak egy 65 kilométeres óránkénti sebességű 38 tonnás kamion megállítására kell alkalmasnak lennie.

Juhász Zsuzsanna

bíró a tárgyaláson közölte, hogy az elhunyt sértettek hozzátartozóinak jogi képviselője kártérítési igényt terjesztett elő, a pénz megfizetésére - jogerős ítélet esetén - a kamiont tulajdonló szállítmányozási cég biztosítója kötelezhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.