Bulvár

Lássunk és látszódjunk - egy hónapig fokozott ellenőrzés az utakon

Lássunk és látszódjunk - egy hónapig fokozott ellenőrzés az utakon

2012. október 15., hétfő
Lássunk és látszódjunk - egy hónapig fokozott ellenőrzés az utakon

Egy hónapig tartó, fokozott közúti ellenőrzéssel hívná fel a figyelmet a biztonságos közlekedés módjaira az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság. A kampány során a rendőrség ingyenes látásvizsgálatot és kerékpár-állapotfelmérést biztosít.

Országos szinten is egyedülálló kampányt indít a rendőrség október 15-től, melynek célja a gyalogos, kerékpáros és autós közlekedés biztonságos módjainak ismertetése. A "Látni és látszani" programmal az elsőre jelentéktelen apróságnak tűnő hiányosságokra hívják fel a figyelmet: egy prizma hiánya a kerékpár hátulján, vagy a megkülönböztető mellény mellőzése is okozhat súlyos, sajnos halálos balesetet is.

Harmadával csökkent a halálos balesetek száma

"Németországban már évtizedek óta működik ez a kampány, az ottani példa igazolja is a szükségességét: a már megszokott, rendszeres ellenőrzés ellenére is a vizsgált járművek közel harmada nem felel meg valamilyen módon" - beszélt a programról tartott, hétfői sajtótájékoztatón

Vad Róbert

, a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára. Október és november 15. között egy kampányidőszak során hívják fel a lakosság figyelmét a biztonságos közlekedésre, majd november közepétől december 15-ig fokozott közúti ellenőrzésen vizsgálják a járműveket, kiemelt figyelmet fordítva a látás és láthatóság elvére. "Örömmel látjuk, hogy a baleseti statisztikák jelentősen javultak a tavalyi évhez képest. Leglátványosabban a halálos balesetek száma esett vissza, 25-ről 17-re, ez 32%-os javulást jelent. Bízunk benne, hogy ezzel az akcióval még kedvezőbbé válhatnak a statisztikák" - hangsúlyozta az őrnagy. A kampányidőszak alatt bárki ingyenesen átvizsgálhatja járművét a Magyar Autóklub szegedi kirendeltségénél (6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 114.), az esetleges hiányosságokat - már térítés fejében - itt ki is javítják. Az autóklubnál megfordult járművek tulajdonosai pedig egy matricát is kapnak, melyet látva a rendőr elnézőbb lehet a kisebb hiányosságok felett a későbbiekben. Nem csak látszódni, de látni is fontos, látásélességünk vizsgálatáról optikusok gondoskodnak. Részleteket a kampány

honlapján

és

facebookos

oldalán, valamint a

baleset-megelozes.eu

oldalon olvashat.

Mire ügyeljünk?

Az ősz beköszöntével egyre kiszámíthatatlanabbá válnak az útviszonyok, ennek tudatában kell elindulnunk, akár gyalog, két- vagy négy keréken közlekedünk - hívta fel a figyelmet Vad Róbert. A legtöbb balesetet a személygépjárművek okozzák, a sofőröknek így különösen nagy odafigyeléssel kell a volán mögé ülniük: az akkumulátorok, hűtőfolyadék állapotának ellenőrzése mellett a gumiabroncsokat is át kell ellenőrizni, 7 fok alatt ajánlott a téli gumi felhelyezése. Mielőtt külföldi útra indulnánk, érdemes utánajárni az ottani jogszabályoknak, melyek sok esetben eltérhetnek az itthon tapasztaltaktól. A kerékpárosoknak az aktuális divatot figyelmen kívül hagyva érdemes jól látható, rikító színű ruházatot húzni, hiszen így könnyebben észrevehetik őket rossz látási viszonyok között is. Lakott területen kívül éjszaka, és korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése. Elől sárga vagy fehér, hátul pedig piros, folyamatos fénnyel kell világítania kerékpárunknak, továbbá hátul, és az első keréken oldalt is el kell helyezni fényvisszaverő prizmákat. "Ezek az eszközök önmagukban még nem mentenek életet. A biztonságos közlekedés legfontosabb komponense a körültekintő, toleráns ember, aki az útviszonyoknak megfelelően, a másikra ügyelve vesz részt a forgalomban" - emelte ki az őrnagy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.