Bulvár

Bíróság elé került a "gádorosi csicskáztatás" ügye

Bíróság elé került a "gádorosi csicskáztatás" ügye

2012. szeptember 27., csütörtök
Bíróság elé került a "gádorosi csicskáztatás" ügye

A vádirat ismertetésével megkezdődött a "gádorosi csicskáztatásként" ismertté vált ügy tárgyalása csütörtökön a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróságon.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, a gádorosi

A. Lajos

vagy rokkantnyugdíjas volt, vagy háztartásbeliként élt, kereső tevékenységet nem végzett. Ennek ellenére a család - döntően a Békés megyei falu területén - jelentős ingatlanvagyonra tett szert. A családtagok mentális, egészségi, illetve szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott, befolyásolható, elesett embereket kerestek, akiket vonzó életkörülmények, jó ellátás, megfelelő fizetség hamis ígéretével rávettek arra, hogy költözzenek hozzájuk. A sértetteket embertelen körülmények között, olykor fűtetlen, földpadlós melléképületben helyezték el. A férfiaknak és a nőknek pihenőnap nélkül, reggeltől estig dolgozniuk kellett, feladatuk az állatok ellátása volt. Egy férfit 1995-től tizenöt esztendőn át tartottak fogva, de más sértettek is éveken át éltek a vádlottak ingatlanjain. A vádlottak fenyegetéssel és alkalmanként veréssel tántorították el őket a szökéstől. A. Lajos a vádirat szerint többször is azt mondta, hogy nem lehet elmenni, mert úgyis megtalálják a sértetteket. Ha valakinek mégis sikerült megszöknie, a vádlottak utána mentek, és visszavitték. A család tagjai elvették a sértettek nyugdíját és más járandóságait - az évek során több millió forintot -, és az elvégzett munka után sem fizettek nekik. A családtagok között szervezett munkamegosztás volt, a részfeladatokat - a sértettek felkutatása, szállítása, felügyelete - egymás között megosztották, a csoportot a vád szerint az elsőrendű vádlott irányította. A család uzsorázással is foglalkozott, előfordult, hogy egy sértettnek tízezer forint fejében 480 ezer forintot kellett visszafizetnie. Más sértetteket nagy összegű devizahitel felvételére kényszerítettek. A vádlottak különböző módszerekkel kilenc sértett sérelmére, csaknem 45 millió forint kárt okozva követték el a személyi szabadság megsértése és zsarolás bűntettét. A történtek először 2008-ban kerültek a hatóság látókörébe, a rendőrség nyomozást indított. A vádlottaknak azonban fenyegetéssel sikerült rávenniük a sértetteket arra, hogy "jól beszéljenek", állítsák azt, megfelelő ellátást és fizetséget kapnak munkájukért. A családtagok folyamatosan értesültek az ellenük folyó eljárás részleteiről is, például úgy, hogy az általuk megbízott ügyvédek - akik vádlottként már szintén a bíróság előtt állnak - sértetti képviselőként részt vettek a kihallgatásokon. A hatóságoknak végül úgy sikerült az ügyet fölgöngyölíteniük, hogy több sértettet is biztonságba helyeztek. Az ügyben kijelölése folytán jár el a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság, a

Magyarné Fodor Márta

bíró vezette tanács előreláthatólag jövőre hirdet ítéletet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.