Bulvár

Szegeden lesz először fekete orrszarvú

Szegeden lesz először fekete orrszarvú

2012. június 7., csütörtök
Szegeden lesz először fekete orrszarvú

Az országban először a Szegedi Vadasparkban lesz látható a keskenyszájú vagy más néven fekete orrszarvú. A súlyosan veszélyeztetett állat külön házat kap 2014-ig, ezzel párhuzamosan egy fókaház kiépítése is a tervek között szerepel.

A napokban adta csak át felújított Ázsia-házát a Szegedi Vadaspark, de máris több új tervük van a fejlesztésre. Egy rendkívül ritka és veszélyeztetett vastagbőrű állat, a fekete orrszarvú érkezik, amely egyedülálló a hazai állatkertekben. "A vadaspark állatkertfejlesztésre nyújtott be pályázatot - egy nagyobb összegű fejlesztésről lenne szó, melyet a város és a képviselő testület támogatásával valósítanánk meg. Ennek keretén belül egy fekete orrszarvú is érkezne hozzánk, melynek kifutóját is felépítenénk" - árulta el portálunknak

Veprik Róbert

, a Szegedi Vadaspark igazgatója. Mint mondta, ebből a fajból jelenleg egyetlen hazai állatkertben sem tartanak, gondozása komoly szakmai felkészültséget igényel. Mivel az állat az erdei szavannákhoz szokott, otthonosan érezheti magát a vadaspark fás környezetében is - ennek a szempontnak egy elefánt már nem felelne meg.

Lakótársai is lesznek

"A tenyészprogrammal már egyeztettünk, valahonnan Európából fog érkezni az állat. Először azonban a házat kell felépítenünk, melyben tartanánk" - árulta el Veprik Róbert. A 400 négyzetméteres házat a külső kifutókkal várhatóan 2014-ben adnák át, melyet a pályázat részeként építenének az új vendégnek. Az orrszarvú lakhelyéül szolgáló épületbe több másik állat költöztetését is tervezik: néhány antilopfaj, marabuk és ritka páviánok lesznek a lakótársai. A három tonnás állat súlyosan veszélyeztetett, főként a huszadik század végén csappant meg az állományuk: 2003-ban körülbelül 3600 darabot tartottak már csak számon. Nyugat-afrikai alfaja a veszélyeztetett állatok megmentésére alakult nemzetközi szervezet (International Union for Conservation of Nature) szerint 2011-ben kihalt, így sajnálatos módon igazi kuriózumként jelenhet meg nálunk.

Medencét kapnak a fókák

Kicsit közelebbi tervek között egy fókamedence kiépítése is szerepel, ezzel a tengerek élővilágát szeretnék bemutatni a látogatóknak. "A tenger egy óriási része még feltérképezetlen, élővilága számos izgalmas titkot rejt az emberek elől. Bízunk benne, hogy a medence kiépítésével és bemutatásával is sokat segíthetünk az emberek természetismereteinek bővítésében" - mondta a vadaspark igazgatója. Jövő tavasszal vagy nyár elején adnák át ezt az épületet, kezdetben két-három fókával - egyet egy németországi állatkertből már le is foglaltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.