Bulvár

Szuperhold szombaton

Szuperhold szombaton

2012. május 5., szombat
Szuperhold szombaton

Érdemes lesz este az égre pillanatunk, hiszen szombaton az idei legnagyobb és egyben legfényesebb holdtölte lesz látható. Ez a szuperholdnak nevezett jelenség.

Bolygónk hűséges kísérője, a Hold perigeumban, azaz pályáján a legközelebb lesz a Földhöz ma este – írja az Időkép. A Hold Földtől való átlagos távolsága 384.402 kilométer, ami nagyjából a Föld átmérőjének 30-szorosa. Átmérője 3.476 kilométer, ami körülbelül a Földének negyede, a Naprendszer ötödik legnagyobb holdja. Ma éjjel égi kísérőnk „mindössze” 356.955 kilométerre halad majd el a Föld mellett, ilyen közel legutóbb tavaly márciusban volt, akkor figyelhettük meg a szuperhold elnevezésű jelenséget. Mivel a Hold pályája nem tökéletes kör alakú, ezért a perigeum távolságában körülbelül 3%-os ingadozás figyelhető meg. Emiatt a Hold fényessége 16%-kal lesz nagyobb az átlagosnál. Emellett égi kísérőnk most 42%-kal nagyobb árapály-erőt fejt ki, mint két héttel később, amikor apogeumba kerül. További részletekért kattintson

IDE

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.