Bulvár

Pénzbüntetésre ítélték "Repülős Gizit"

Pénzbüntetésre ítélték "Repülős Gizit"

2012. május 22., kedd
Pénzbüntetésre ítélték "Repülős Gizit"

Egy 2008 tavaszán, Kisteleken elkövetett lopás miatt jogerősen százezer forint pénzbüntetésre ítélte kedden a Szegedi Törvényszék Kosztár Sándorné Bodnár Gizellát, aki Repülős Gizi néven vált ismertté.

A bíróság kétrendbeli lopás vétségében mint többszörös visszaesőt mondta ki bűnösnek a vádlottat. A törvényszék döntésével - a vádlott idős korára, beszámítási képességének korlátozott voltára és a jelentős időmúlásra tekintettel - enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság egy év szabadságvesztést kiszabó, 2011-es ítéletét. A mostani ítélet szerint a jelenleg 86 esztendős nő három aranygyűrűt és egy arany karláncot tulajdonított el a Csongrád megyei kisvárosban egy Petőfi utcai házból. 2008. május 7-én a tanúk által elegánsan öltöző, nyakában mindig gyöngyökből készült láncot viselő, koránál fiatalabbnak tűnő, magát választékosan kifejező asszonyként leírt vádlott azt állította, eladó ingatlant keres. Az idős nő beosont az egyik házba, ahonnan magával vitte az ott egy üvegvitrinben talált ékszereket. A hatóságok gyanúja azt követően terelődött a vádlottra, hogy a sértett és egyik szomszédja az eset után kilenc hónappal újságokban megjelent fényképek alapján felismerte őt. Az eljárás során korábban ismertetett dokumentumok szerint

Repülős Gizi

először 1953-ban került összeütközésbe a törvénnyel besurranásos lopás miatt. A gúnynevet néhány évvel később kapta, mert gyakran közlekedett belföldi légi járatokkal. Ezt azonban egy a bíróság által ismertetett korábbi vallomásában cáfolt, mint mondta, soha nem ült repülőn. Miskolcon született, és Kassán tanítói diplomát szerzett nő - a Kádár Gábor bíró által felolvasott bűnlajstrom szerint - az elmúlt évtizedekben több mint kétszáz bűncselekményt követett el, s legalább tizenkilenc alkalommal ítélték el. Legutóbbi büntetéséből 2007 novemberében szabadult. Az idős asszonyt az idei évben is több hasonló az ország különböző pontjain elkövetett bűncselekménnyel gyanúsították meg. Az asszony a fellebbviteli tárgyaláson is ártatlannak vallotta magát. Korábban védekezésképpen elmondta, egy kiskorában történt betegség következtében kleptománia alakult ki nála, ha nyitott ajtót lát kénytelen bemenni rajta, s ha értékeket talál, azokat magához veszi. Az idős asszony elismerte, hogy életében lényegesen több lopást követett el, mint amennyiért elítélték, gyakran előfordult azonban, hogy családtagjai megkeresték a sértetteket és visszaadták az eltulajdonított értékeket. A kisteleki bűncselekmény elkövetését azonban tagadta, mint mondta, az eset pont Gizella-napra esett, s ő családja körében ünnepelt. A bíróság álláspontja szerint azonban ezt nem tudta bizonyítani.

Kozesnyik Bálint

ügyvéd a fellebbviteli tárgyaláson a tényállás felderítetlensége miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte, illetve az asszony idős korára és egészségi állapotára hivatkozva indítványozta, hogy a bíróság ne szabadságvesztés büntetést szabjon ki a vádlottra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.