Bulvár

Megérkezett Atlant, a vadaspark új zsiráfja (FRISSÍTVE) + FOTÓK, VIDEÓ

Megérkezett Atlant, a vadaspark új zsiráfja (FRISSÍTVE) + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 24., csütörtök
Megérkezett Atlant, a vadaspark új zsiráfja (FRISSÍTVE) + FOTÓK, VIDEÓ

Megérkezett a Szegedi Vadasparkba Atlant, a zsiráfház új lakója. A hosszúnyakú leendő közönségkedvenc Párizsból érkezett 24 órás utazást követően.

Csütörtökön, néhány másodperccel este fél nyolc után gördült be a Szegedi Vadasparkba az a speciális utánfutót vontató, „zsiráfosra” festett teherautó, mely a nemrégiben

tragikus hirtelenséggel elpusztult Nuru

pótlására érkező Atlant névre keresztelt fiatal zsiráfbikát szállította. A Párizsból városunkba érkezett állat igen hosszú, mintegy 24 órás utat követően meglepő nyugodtsággal vonult be új lakóhelyére, a zsiráfházba.

A tenyészprogram folytatódik

„A vadaspark tavaly kapott három zsiráfot” – mondta el portálunknak

Veprik Róbert

igazgató. „Nuru pusztulása után a tenyészprogram úgy ítélte meg, hogy kapunk helyette egy másikat. A párizsi állatkertből érkező fiatal bikát ugyanaz a cég szállította, mint az előző hármat, hiszen ebben ők a profik.”

Egy rendkívül ritka alfaj, a szudáni zsiráfok egyike Atlant, a közel két éves bika. Ebből a fajból néhány tíz egyed él csak Európában. Az, hogy ilyen fiatal, csak az állat előnyére válik, hiszen az idősebb csapattagok könnyebben befogadják az új jövevényt. A tenyészprogram első lépéseként Szegedre érkező zsiráfokkal az a fő célkitűzés, hogy tartásukkal megismerkedjenek. Mivel alfajokról van szó, illetve mindhárman hímek, az összeszoktatásuk nem okoz majd gondot. Egy-két éven belül viszont már genetikailag is megfelelő nőstényekre fogják cserélni valamelyiküket, ekkor indulhat be a valódi tenyésztés. „Sokkal könnyebb bánni egy vegyes ivarú csapattal” – mesélt a jövőbeni tervekről az igazgató. „Úgy gondolom, hogy itt Szegeden már elég jól kiismertük az állatokat, a velük való törődést, és remélem, nemsokára belevághatunk ennek az állatfajnak a szaporításába is.”

Atlant a gyermeknapon

Ugyan a karantén-időszak még hosszú ideig a zsiráfházban marasztalja a fiatal állatot, azonban a különlegesen kialakított épület külső ablakain a látogatók már a gyermeknapon, vasárnap is láthatják őt. Atlantot a zsiráfházban elsőként Thabo – a Rothschild alfajú zsiráfbika –, a legidősebb lakó köszöntötte egy „csókkal”, ami ugyan férfiaknál számunkra szokatlan, azonban a hosszúnyakúak esetében ez a bizalom, az elfogadás jele. „Az új jövevény egy betanított állat” – mesélt Atlantról Endrédi Lajos, a vadaspark gyűjteménykezelője. „Ez persze nem azt jelenti, hogy trükkös kunsztokat fog majd bemutatni, hanem a kezelését, a lábápolását már szinte automatikusan engedi a gondozóinak.” Atlant a zsiráfok szudáni alfajához tartozik. Fő élőhelyük a Közép-afrikai Köztársaság és Csád területe. A zsiráfok – melyeknek kilenc alfaja ismert – valamikor a Szaharától délre, szinte egész Afrikában éltek, mára azonban már csak elszigetelt csoportjaikkal találkozhatunk. http://www.youtube.com/watch?v=sbyFsUuEKQM

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.