Bulvár

A kisebb bűncselekmények esetében a kormány támogatja az alternatív büntetéseket

A kisebb bűncselekmények esetében a kormány támogatja az alternatív büntetéseket

2012. május 31., csütörtök
A kisebb bűncselekmények esetében a kormány támogatja az alternatív büntetéseket

Miközben a kormány elkötelezett a szigorú büntetőpolitika mellett, a kisebb bűncselekmények elkövetői esetében támogatja az alternatív büntetési módokat, így a közérdekű munkát - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

A bűnmegelőzés és az áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztésének kétéves programját értékelő konferencia sajtótájékoztatóján

Répássy Róbert

elmondta, a szabadságvesztésnek nagyon fontos alternatívája a közérdekű munka büntetés. Ezt "a lehetőséget" kívánják bővíteni azzal, hogy az új büntető törvénykönyvvel bevezetnék a jóvátételi munkát. A kormány - miközben a szigorú büntetőpolitika híve - lehetővé kívánja tenni, hogy az igazságszolgáltatás élhessen ezzel a lehetőséggel - mondta. Répássy Róbert szerint a kétéves program kiváló eredményeket mutatott fel a közérdekű munka büntetés végrehajtásának fejlesztésében. A program során a büntetés csoportos letöltésének módját tesztelték. Az államtitkár fontosnak nevezte a programban szereplő áldozatvédelmi szolgáltatások fejlesztését is.

Csóti András

, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszámolt arról, hogy a Tett elnevezésű program három régióban 12 büntetés-végrehajtási intézetben indult, és a fogvatartottak eredményes visszailleszkedését kívánták segíteni a társadalomba. A fogvatartottak közül 2.400 embert vontak be a programba, több mint 800-an vettek részt készségfejlesztő tréningen, szakképzésébe mintegy 400 embert vontak be, közülük 186-an eredményes vizsgát tettek - mondta el.

Kunfalvi Zoltán

, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának (KIMISZ) főigazgatója szólt arról, hogy Magyarországon jelenleg csak Budapesten és Miskolcon van "Jóvá-Tett-Hely" közösségi foglalkoztató, amelyeknek kiemelt jelentőségük van, hiszen - mint mondta - szabadidő-eltöltési programok szervezésével magatartási szabályok alkalmazásával újfajta módon segíthetik a visszailleszkedést a társadalomba. A közérdekű munka csoportos letöltési módjáról szólva Kunfalvi Zoltán elmondta, a közérdekű munka ügyszáma az elmúlt időszakban csaknem 50 százalékkal emelkedett, s ez jelentős terhet jelent a pártfogóknak. A büntetés csoport letöltése lehetővé teszi, hogy egy felügyelő több elítélt tevékenységét ellenőrizhesse.

Szatmáry-Antal Tamás

, a KIMISZ áldozatsegítő alprojekt koordinátora az áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztésével kapcsolatban arról beszélt, hogy az elmúlt két évben pszichológiai segítségnyújtás keretében az észak-magyarországi régióban 124 áldozattal vették fel a kapcsolatot pszichológusok. A 24 órás telefonos áldozatsegítő diszpécserszolgálathoz több mint 6.000 érdemi hívás érkezett - közölte. Szatmáry-Antal Tamás elmondta azt is, hogy 200 önkéntes az áldozatsegítő szolgálat keretében mintegy félezer esetben nyújtott segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.