Bulvár

Változik a MÁV és a BKV menetrendje az óraátállítás miatt

Változik a MÁV és a BKV menetrendje az óraátállítás miatt

2012. március 23., péntek
Változik a MÁV és a BKV menetrendje az óraátállítás miatt

Az óraátállítás miatt változik a MÁV és a BKV menetrendje, a vasúttársaság 22 szerelvényét, a BKV-nak pedig az éjszakai járatait érinti az átállás a nyári időszámításra.

Vasárnap hajnali kettő órakor három órára kell átállítani az órák mutatóit, és ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. A MÁV menetrendjében ez 22 szerelvényt, 14 Magyarországról induló, illetve az országba érkező nemzetközi vonatot, valamint 8 belföldi járatot érint. A nemzetközi vonatokat (Wiener Walzer, Kálmán Imre, Metropol, Beograd, Muntenia, Ister, Tisza) külföldön éri az óraátállítás, így ezek a járatok késéssel érkeznek a célállomásukra. A belföldi forgalomban a Budapest-Székesfehérvár vonalon háromnegyed 3 helyett 3 órakor indul a szerelvény Székesfehérvárról, a Budapest-Szob vonalon pedig 2 óra 4 perc helyett 3 óra 4 perckor érkezik meg a szerelvény Szobra. A Budapest-Szolnok vonalon a 2 óra 20 perckor Szolnokra érkező szerelvény az átállás miatt 3 óra 20 perckor érkezik. Debrecenből 2 óra 11 perc helyett 3 órakor, Mátészalkáról 2 perc, Lajosmizséről pedig 14 perc késéssel, éjjel 3 órakor indulnak el az érintett szerelvények. A BKV menetrendjében az éjszakai buszok közlekedését érinti az óraátállítás, az óránkénti, vagy annál gyakoribb követési idővel közlekedő 6-os villamos és az éjszakai járatok (900-as, 901-es, 907-es, 908-as, 909-es, 914-es, 914A, 922-es, 923-as, 931-es, 950-950A, 960-as, 966-os, 972-es, 973-as, 979-979A, 994-es) 2.00 és 2.59 közötti indulásai elmaradnak. Az órás követésnél ritkább, illetve csak meghatározott időpontokban induló járatok esetében egyedi menetrend lesz, ezekről

a BKV honlapján

érdeklődhetnek az utasok. A Liszt Ferenc-repülőteret az átállítás közvetlenül nem érinti, mivel úton lévő, Budapestre tartó járata egyetlen légitársaságnak sem lesz. Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a légifuvarozó cégek ezen a napon léptetik életbe nyári menetrendjüket, és emiatt több úti cél irányába módosulhat a menetrend. Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) adatai szerint az óraátállítással évente 120 gigawattóra villamos energia takarítható meg, ez a mennyiség egy városnyi háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.