Bulvár

Kinyíltak az első virágok a szegedi liliomfán + VIDEÓ, FOTÓK

Kinyíltak az első virágok a szegedi liliomfán + VIDEÓ, FOTÓK

2012. március 22., csütörtök
Kinyíltak az első virágok a szegedi liliomfán + VIDEÓ, FOTÓK

Szirmot bontott a tavasz

A szegedi Széchenyi téren a Városháza tornya előtt díszlő rózsás liliomfák hatalmas, húsos szirmú virágai még a lombfakadás előtt nyílnak, és fagymentes időben tíz-tizennégy napig pompáznak. A tavasz már kicsalogatta az első virágokat.

A város főterét ékesítő liliomfa virágja a tavaszi melengető napsugarak hatására előbb kövérkés bimbóival jelezte, hogy hamarosan a szegediek örömére előbújik téli menedékéből, majd szinte percenként pattantak elő a szebbnél-szebb virágkelyhek.

Ázsiai liliom a mediterrán Alföldön

A szegedi főtéren az 1930-as évektől pompázó fák a liliomfafélék – Magnoliaceae – családjába tartoznak, amely egyike a legősibb kétszikű zárvatermőknek. A növény neve

Pierre Magnol

(1638–1715) dél-francia botanikus emlékét őrzi. http://www.youtube.com/watch?v=_L7FaBHmsgg A ma élő magnólia-nemzetséghez tartozó fajok, és azok alfajai Észak-Amerikából, illetve Kelet-Ázsiából származnak. Az ázsiai és amerikai csoport tulajdonságaiban jelentősen eltér egymástól. Az Észak-Amerikában honos fajokra erőteljes növekedés, nagy termet, és a tavirózsákra emlékeztető virág jellemző. A lombozat kifejlődése után hozzák virágaikat, leveleik nagyok, 20-30 centiméteresek is lehetnek. A mi klímákon fagyérzékenységük és páraigényük miatt nem érzik jól magukat. A Kelet-Ázsiából származó fajok gyengébb növekedésűek, viszont a fagyzugos, késő tavaszi fagyoknak kitett területeket kivéve jól áttelelnek. Általában nagyobb cserje vagy kisebb fa méretűek, és jellemző rájuk a széles, terebélyes forma. A nemzetség ezen képviselői hazánkban üde talajú erdők alsóbb koronaszintjében élnek vadon. Általában lombfakadás előtt hozzák nagy színes virágaikat. Kertészeti változatai is elterjedtek, a Szeged főterén látható rózsás liliomfa is ezek közé tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.