Bulvár

Aggodalmat keltő rosszullétek energiaitaloktól

Aggodalmat keltő rosszullétek energiaitaloktól

2012. február 3., péntek
Aggodalmat keltő rosszullétek energiaitaloktól

Az országos tiszti főorvos szerint "aggodalomra adhat okot", hogy Magyarországon két hónap alatt 123 embernél idézett elő rosszullétet, illetve kellemetlen testi tüneteket az energiaital-fogyasztás - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pénteken az MTI-vel.

Az ÁNTSZ november 1. és december 31. között gyűjtött és feldolgozott adatai alapján elkészült az első, az energiaital-fogyasztás következményeiről szóló elemzés. Mint írták, az ország egész területéről érkeznek jelzések a mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletekről, a gyermekorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskolákból energiaital-túladagolásról. A túlzott energiaital-fogyasztás miatt rosszullétről és kellemetlen testi tünetekről beszámoló 123 ember csaknem harmadát egészségügyi ellátásban kellett részesíteni. A tünetek közül a legtöbben zaklatottságról, ingerlékenységről, felfokozott idegállapotról, nyugtalanságról, álmatlanságról számoltak be, de előfordult szédülés, hányinger, hányás, valamint szapora szívverés és mellkasi szúrás is. Az érintettek 87 százaléka fiatalkorú férfi - tették hozzá. A rosszullétet kiváltó energiaital-mennyiség napi két deciliter és három liter között változott. Az érintettek egy része naponta többször, különböző helyeken is ivott energiaitalt, a legnagyobb arányban azonban otthon, a délutáni órákban fogyasztottak belőle rosszullétük előtt. Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is, ennek ellenére a fogyasztók 23 százaléka próbálta ki a kettőt együtt. Emellett a 18 év alatti fiatalok, gyermekek esetében, valamint azoknál, akik nem szoktak a koffeintartalmú italok fogyasztásához, a túladagolás halálhoz is vezethet - hangsúlyozta az ÁNTSZ, hozzátéve: "ezért különösen aggasztó", hogy a rosszullétről beszámolók 77 százaléka 18 év alatti, és 8-10 éves korú gyermekek is voltak köztük. Az ÁNTSZ szerint az energiaital azért is különösen veszélyes, mert átmenetileg felpörget, növeli a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhat, ami újabb és újabb fogyasztásra ösztönöz. Az energiaitalok koffeint és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket is tartalmaznak. A nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffeintúladagolás tüneteit: erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is - hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.