Bulvár

Román-magyar "vegyes járőrpár" az ünnepek előtt

Román-magyar "vegyes járőrpár" az ünnepek előtt

2011. december 15., csütörtök
Román-magyar "vegyes járőrpár" az ünnepek előtt

Magyar rendőrök mellett román egyenruhásokkal is találkozhatnak az állampolgárok Szegeden és Makón pénteken, valamint szombaton a Nemzetközi Közrendvédelmi Ellenőrzés keretében - tudtuk meg Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivőtől.

Tekintettel arra, hogy ebben az időszakban – határ menti megye lévén – sok külföldi megfordul a szomszédos országokból nem csupán átutazási, hanem vásárlási céllal is, így az eddigi tapasztalatok és együttműködés alapján közös ellenőrzésekre kerül sor a romániai határ menti rendőri szervek járőreivel. A „vegyes” járőrpárokkal elsősorban azon területeken, bevásárlóközpontokban lehet majd találkozni, ahol várhatóan nagyobb számban lesznek jelen külföldiek. Az akció célja alapvetően a lakosság és a külföldi látogatók biztonságérzetének javítása, nyugalmának biztosítása, tájékoztatása és segítése. A közös ellenőrzés lényege mindemellett egymás munkamódszereinek megismerése, okmányismeret, és az esetleges nyelvi akadályok leküzdése. Nem ez az első alkalom, hogy a szomszédos országból érkező rendőrök közös járőrözéssel, tapasztalataikkal és információval segítik a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját, hiszen az elmúlt évek során mind a nyári, mind pedig a téli időszakban már sor került hasonló kezdeményezésre. A külföldi kollégák a közös járőrözés során ezúttal sem rendelkeznek intézkedési jogosultsággal, ugyanakkor a magyar rendőrök segítségére lehetnek a román állampolgárokkal kapcsolatos ügyek intézésében. Az ezen időszak első közös közrendvédelmi akciójára december 17-én került sor Makón, amikor a romániai Temes megyéből fog érkezni egy-egy járőrpár, hogy segítsék Csongrád megyei kollégáik munkáját. Aranyvasárnap, december 18-án is számíthat a lakosság közös járőrözésre, ezúttal az aradi rendőrökkel együtt, Szegeden. Az ünnepek és az ünnepi készülődés ideje alatt ezen kívül természetesen civil és egyenruhás rendőrök megerősített közterületi szolgálatot látnak el folyamatosan a bevásárlóközpontoknál, parkolóknál, nagyobb forgalmú helyeken, és mindent megtesznek az állampolgárok védelme érdekében. Egyrészt jelenlétükkel elriasztják a potenciális elkövetőket a jogsértésektől, másrészt pedig amennyiben mégis megtörténik a baj, hatékonyabban tudnak az elkövető nyomára bukkanni - közölte a szóvivő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.