Bulvár

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték a nagylaki madárcsempészt

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték a nagylaki madárcsempészt

2011. december 14., szerda
Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték a nagylaki madárcsempészt

Jogerősen tíz hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság egy román állampolgárt, akinek hússzállító teherautójában november elején mintegy tízezer védett madár tetemére találtak a nagylaki határrendészek - tájékoztatta a bíróság elnökhelyettes szóvivője a szerdai döntésről az MTI-t.

Cseh Attila

hozzátette, hogy ezzel a bíróság megváltoztatta az első fokon eljáró Makói Városi Bíróság ítéletét. A Makói Városi Bíróság november 7-én természetkárosítás bűntettében bűnösnek mondta ki a vádlottat, ezért tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte. A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A Csongrád Megyei Bíróság másodfokú tanácsa ítéletében megállapította, hogy az első fokú bíróság által kiszabott büntetés arányos, enyhítése nem indokolt. A vádlott egészségi állapotára és kiskorú gyermekeire figyelemmel azonban úgy ítélte meg, hogy a szabadságvesztés büntetés céljai annak végrehajtása nélkül is elérhetők, így az első fokú bíróság által kiszabott büntetés végrehajtását felfüggesztette. A román férfi teherautójával november 4-én a nagylaki átkelőnél jelentkezett belépésre. A járművet vizsgáló rendőröknek feltűnt, hogy a rakomány egy részének csomagolása különbözik a szállított hentesáruétól. A határrendészek mintegy tízezer védett madár tetemét találták meg, a szállítmány együttes eszmei értéke több mint százmillió forint volt.

Bránya Krisztián

, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságának természetvédelmi őrkerület-vezetője elmondta, a madarak között a legtöbb mezei pacsirta volt. A tetemek között akadt még kalandrapacsirta, rozsdástorkú pityer, kékbegy, tengelic, fenyőrigó, léprigó, nádi sármány és barázdabillegető. A kartondobozokba és nejlonzacskóba csomagolt védett madarakat néhány nappal korábban ejthették el sörétes puskával. A sofőr ellen természetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.