Bulvár

Elpusztult Nuru, a vadaspark egyik zsiráfja

Elpusztult Nuru, a vadaspark egyik zsiráfja

2011. december 30., péntek
Elpusztult Nuru, a vadaspark egyik zsiráfja

A rendkívül sikeres évet egy szomorú december zárta a Szegedi Vadasparkban: az állatkerti kedvenc, Nuru, a recés zsiráf váratlan elpusztulása keserítette el az állatkert dolgozóit.

December 19-én reggel gondozója kimúlva talált a fiatal bikára a Zsiráfházban. Az egyből látszott, hogy nem baleset vezetett a pusztulásához, hanem egy nagyon gyors lefolyású, végzetes betegség. A gondozók megdöbbenését fokozta, hogy előző nap semmilyen betegségre utaló tünetet nem észleltek, és Nuru a délutáni takarmányadagját is gond nélkül fogyasztotta el. Az állatkert állatorvosa azonnal felboncolta az állatot, és gyulladásos, vélhetően bakteriális megbetegedés bizonyítékait találta, ez vezethetett az állat pusztulásához. A pontos meghatározáshoz szükséges laboreredmények még nem érkeztek meg a Vadasparkba. A Clostridium baktériumok közé rendkívül veszélyes kórokozók is tartoznak, az általuk termelt toxinok, vagyis mérgek képesek elpusztítani egy élő szervezetet. A tetanusz és a botulizmus például az emberre is végzetes lehet. Ezek az anaerob baktériumok főleg a talajban élnek, de a szennyezett élelmiszerekben, illetve a bélben is megtalálhatók. Tetanusz ellen a vadasparki állatok is kapnak oltást, de ez nem nyújt védelmet több más Clostridium okozta fertőzéssel szemben, amelyek kifejlődéséről sajnos kevés ismeret áll rendelkezésre. Feltételezhető, hogy az immunrendszer egyedi különbségei is szerepet játszanak abban, melyik állat betegedik meg. Bár szerencsére nem túl gyakori, az állatkerti világban nem egy esetben történt már hasonlóan tragikusan végződő, gyors lefolyású Clostridium okozta pusztulás, nagyméretű emlősöknél is (például Budapesten idén egy elefánt esetében). Nuru elpusztulása után a vadaspark munkatársai megtették azokat az intézkedéseket, amelyek a két másik zsiráf és a gondozóik védelmét szolgálják. A zsiráf fajmegmentési programban való szegedi részvételt ez az eset nem befolyásolja, hiszen nem a tartóhely és a gondozás esetleges hiányosságai vezettek az állat pusztulásához. Az, hogy újra háromtagú lesz-e a zsiráfcsapat, vagy más megoldás születik, a programmal való egyeztetés után derül ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.