Bulvár

Orvvadászokat ítélt el a bíróság Szegeden

Orvvadászokat ítélt el a bíróság Szegeden

2011. november 16., szerda
Orvvadászokat ítélt el a bíróság Szegeden

Pénzbüntetéssel sújtott a Szegedi Városi Bíróság szerdán, nem jogerősen két szegedi férfit, akik az ítélet szerint tilalmi időszakban, éjszaka, reflektorral, idegen területen és nem megfelelő fegyverrel vadásztak őzekre.

A bíróság társtettesként elkövetett lopás bűntettében és - tettesként, illetve bűnsegédként - elkövetett állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek a két vádlottat, s ezért 150 ezer, illetve 220 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta őket. A vádlottak 2008 őszén érvényes vadászengedéllyel és vadászfegyverre kiadott érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkeztek, mindketten az egyik helybéli vadásztársaság tagjai voltak. A tényállás szerint 2008. október 22-én elhatározták, hogy Domaszék külterületén őzre fognak vadászni. Egyikük terepjárójával sötétedés után egy Szegedhez közeli napraforgósba hajtottak, kézi reflektorral pásztázták át a területet, s a gépkocsi távolsági fényszóróit égve hagyták. A megvilágított területre az egyik férfi a vadászfegyverével több célzott lövést adott le, ezek közül három célt ért és leterített két őzet. A vádlottak az állati tetemeket a terepjáróba tették és a járművel az egyikük tanyájára hajtottak. Ott az egyik tetemet elkezdték kizsigerelni, feldarabolni, amikor az udvaron rendőr járőrök jelentek meg, akiket egy helybéli hivatásos vadász értesített. A bűncselekménnyel a vádlottak a vadásztársaságnak 400 ezer forint kárt okoztak. A bíróság ítéletében kötelezte a két férfit a kár megfizetésére. A vádlottak azzal védekeztek, hogy az egyikük saját tenyészetéből származó őzeket dolgozták fel, a bíróság álláspontja szerint azonban ezt a tanúvallomások és a bizonyítékok cáfolták. Az ítélet ellen a vádlottak és védőjük felmentés érdekében fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős. A vadászati törvény szerint szeptember 30-tól április 15-ig tilos őzbakra vadászni. Megsérti a vadászat rendjét - a vaddisznó és a róka vadászatának kivételével - az, aki a napnyugtát egy órával követő és a napkeltét egy órával megelőző időpontok között vadászik. Szintén tiltják a szabályok az őzre történő vadászat esetén az 1000 Joule-nál kisebb csőtorkolati energiájú lőfegyver használatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.