Bulvár

Fokozottabban ellenőrzik a hajléktalanok állapotát

Fokozottabban ellenőrzik a hajléktalanok állapotát

2011. október 11., kedd
Fokozottabban ellenőrzik a hajléktalanok állapotát

A hidegre forduló időjárásra tekintettel az országos rendőrfőkapitány a rendőrség teljes állományának utasítást adott, hogy fokozottabban ellenőrizzék a hajléktalanok állapotát - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője kedden az MTI-vel.

A cél, hogy megelőzzék a fagyhalál, kihűlés, fagyási sérülések bekövetkezését, illetve a hajléktalanok sérelmére, esetleg általuk elkövetett bűncselekményeket. Az utasítás értelmében a rendőrök a közterületi szolgálatban felkeresik azokat a hajléktalanokat, akik a járőri útvonalba esnek, és feltérképezik azokat a búvóhelyeket, ahol általában meghúzzák magukat. A rendőröknek gondoskodniuk kell arról, hogy ha sérült vagy egészségügyi ellátásra szoruló hajléktalannal találkoznak, a mentők - vagy ha pedig úgy ítélik, meg hogy krízishelyzetben van, az arra illetékes szervezet munkatársai - biztonságos helyre szállítsák. Ehhez az utasítás mellékletében felsorolták az egyes megyékben lévő krízisközpontok, menhelyalapítványok és egyéb karitatív szervek elérhetőségeit.

Garamvölgyi László

elmondta, hogy a hideg idő beköszöntével a rendőrök már a korábbi években is fokozottabban ellenőrizték a hajléktalanok állapotát. Az országos rendőrfőkapitány jelenlegi utasítása március végéig szól - tette hozzá a szóvivő. A szolgálatteljesítő rendőröknek "emberséggel és különös gondossággal kell eljárniuk a hajléktalanok érdekében" - idézte az utasítást Garamvölgyi László. Vasárnapra virradó éjszaka két hajléktalan férfi halt meg a VI. kerületi Hunyadi téren, halálukat az első vizsgálat szerint az 5-7 Celsius-fokos hidegben a kihűlés okozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.