Bulvár

Critical Mass – tekerni Szegeden ésszerűbb + FOTÓK

Critical Mass – tekerni Szegeden ésszerűbb + FOTÓK

2011. szeptember 22., csütörtök
Critical Mass – tekerni Szegeden ésszerűbb + FOTÓK
A kritikus tömeg idén is megmozdult: több százan tekerték körbe a várost, hirdetve, hogy bringázni jó, s hogy lehessen ezt a körutakon is megtenni. Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, melyhez hazánkban is csatlakozik számos program, így a kritikus tömeg felvonulása is. Idén a Széchenyi téren különböző standokkal várták az érdeklődőket, ahol a játékos vetélkedőkön át egészen a gyerekszínházig ívelt a rendezvények sora. A Huszár Mátyás rakparton a Rotaract Klub baleseti szimulációt szervezett diákoknak, hogy az ittas vezetés veszélyeire hívja fel a figyelmet. A napot pedig az évről, évre egyre népszerűbb kerékpáros felvonulás, a Critical Mass zárta.

Kerékpározhatóak legyenek a körutak!

A kritikus tömeg idei megmozdulásának külön érdekessége, hogy bár ugyan úgy este hat órakor indult a Dóm térről, de az újszegedi Erzsébet liget tisztásán ért véget. A szervezők szerint a vonulás célja kettős: közös örömbiciklizés, és annak elérése, hogy kerékpározhatóak legyenek a körutak Szegeden. Az egyik szervező gurult mellettünk. Mikor megkérdeztük tőle, hogy mi végre ez az egész, mármint, hogy télen-nyáron nyeregben, egyszerűen csak annyit felelt: „tekerni Szegeden ésszerűbb”. Na igen. Valóban az lenne, ha átgondoltan lennének felépítve a bicikliutak – tudtuk meg egy mellettünk tekerő kerékpáros aktivistától –, mert bár a városvezetés nagyon szeret büszkélkedni a kerékpárútjaival, és nem utolsó sorban nagyon jól pályázható az EU-nál, mégis összességében nincs átgondolva Szegeden a kerékpárúthálózat rendszere. „Elég csak megnézni, hogyan lehet biciklivel szabályosan eljutni a Hősök Kapujától a Dugonics térre, és onnan tovább, mondjuk a Kerek Perecig. Nagy kerülőkkel. Nincsenek jól kiépítve a kerékpárhálózat tengelyútjai. A sétálóutcára is be lehetne engedni a kerékpárost például este nyolc után, reggel hétig. Szóval sokat lehetne még finomítani” – fűzte hozzá, majd tovább sorolt néhány kritikus szakaszt Szegeden, kezdve a járdára felvitt kerékpárutaktól, a Reök palota előtti veszélyes szakaszig. Ám összességében azt kell mondjuk, öröm látni, hogy minden évben sok száz embert mozgat meg egy-egy kerékpáros rendezvény, és mi más lehetne a filozófiája a Critical Mass-nak – és úgy általában sok egyéb közösségi megmozdulásnak (élet?) – mint amit az egyik anyuka mondott a rakparton kisfiának. „Bence, ne tekerj előre, itt nem gyorsan kell menni, hanem együtt!” A Critical Masst éjszakába nyúló afterparty követte a Középföldén az újszegedi ligetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.