Bulvár

Séta a Naptól a Neptunuszig fénysebességgel Szegeden + TÉRKÉP

Séta a Naptól a Neptunuszig fénysebességgel Szegeden + TÉRKÉP

2011. július 10., vasárnap
Séta a Naptól a Neptunuszig fénysebességgel Szegeden + TÉRKÉP

A Partiscum Csillagászati Egyesület elkészítette azt a Szegedre méretezett Naprendszer-túra útvonalat, melyen nemcsak hogy megismerhetők – a fénysebesség többszörösével utazva – a Naptól a Neptunuszig és a Plútóig szűkebb kozmikus hazánk jellemzői és valós méretei, hanem a város látnivalói is az „űrutazók” elé tárulnak.

Több külföldi egyetemi városban már régóta működnek hasonló modellek, ahol végigsétálva a valóságban is megérthetők a Naprendszer méretei, a gigantikus távolságok és a bolygók nagysága. Nemcsak az iskolai oktatásban használhatók a hasonló útvonalak, de egyben igazi turistacsalogató látványosságok is. A túra útvonal mentén – ahogy az anyagi források és a támogatók, valamint a városképi szabályozások lehetővé teszik – a PACSI szeretne kihelyezni a bolygók jellemzőit és méretarányos modelljét ábrázoló táblákat is.

Naprendszer útlevél és hangos kísérő

Hamarosan elkészül és az internetről letölthető lesz egy tájékoztató füzet – a Szegedi Naprendszer-túra útlevele –, melyben az égitestek jellemzői, fényképei mellett megtalálható lesz az útvonal mentén található szegedi nevezetességek leírása is. Szintén letölthető lesz az a hanganyag, melyet akár mobiltelefonról is hallgathatnak majd a túrázók. A projekt további részletei a szegedi

Pariscum Csillagászati Egyesület honlapján

elérhetőek.

Belvárostól a repülőtérig – Naptól a Plútóig

A Naprendszer-túrában szereplő bolygók és azok Naptól mért távolságai méretarányosan lettek lekicsinyítve. Az 5 km hosszú útvonalon érinthetjük az összes bolygót, hogy végül eljussunk a séta végén a Neptunuszhoz, illetve a Plútót is megtaláljuk. Az indulási pont – azaz a Naprendszer középpontja – a Móra Ferenc Múzeum előtti parkban található, ahol 110 cm-es Nap-modell lesz majd elhelyezve. A sorban következő égitestek – a 0,4 cm-es Merkúr, az 0,95 cm-es Vénusz, és az 1 cm-es Föld, valamint a félcentis Mars – még jól látható távolságban, a Tömörkény Gimnáziumig néhány perces sétával is végiglátogatható. Innentől azonban már valóban nagy utat kell bejárnia a vándoroknak, hogy a 11,2 cm-es Jupitert az Aradi vértanúk terén elérjék, majd ezt követően a Szentháromság utcán haladva, a Nagykörút végén a 9,2 cm-es Szaturnusszal találkozhassanak. Ezt követően a Mátyás téri Ferences templomot érintve Alsóváros napsugaras házai között, a Bálint Sándor Emlékháznál érjük el a 3,7 cm-es Uránuszt, hogy tovább haladva, a Pick Szalámigyáron túl, Szeged déli határában, Kecskéstelepen, a Partiscum Csillagászat Egyesület csillagvizsgálójánál a 3,6 cm-es Neptunusszal érjen véget sétánk. És aki még nem fáradt el kellőképpen a virtuálisan 4 km-es, a valóságban viszont 4,5 milliárd kilométeres úton, kisétálhat a Belvárostól közel 5 km-re található Szegedi Repülőtérre, ahol a Plútó 0,2 cm-es modellje lesz majd elhelyezve. A túra végpontján – a Partiscum Csillagdában – megtudhatjuk, hogy a legközelebbi csillag modelljéhez, az Alpha Centauri-ig virtuálisan közel 32 ezer kilométert, galaxisunk középpontjáig pedig „alig” 207 millió kilométert kellene mennünk. De szerencsénkre ez a szegedi Naprendszer-túra útvonala már gyalog és kerékpárral is bejárható.

Látnivalók a Naprendszerben és Szegeden

A Partiscum Csillagászati Egyesület a későbbiekben – pályázati forrásból és támogatók segítségével – az égitestek méretarányos makettjét szeretné elhelyezni az útvonalon, melyek bemutatják a bolygók arányait és jellemzőit, Naptól mért valós távolságukat. A túra végpontján – a Neptunusznál – a Partiscum Csillagdában előzetes bejelentést követően távcsöves bemutatásra, és csillagászati témájú előadásokra is lehetőség nyílik majd. De emellett a „bolygóvándorok” Szeged nevezetességeit is megismerhetik. A Múzeum, Belvárosi híd, Hild kapu, Szerb-ortodox templom, Fogadalmi templom, Dóm tér, Aradi vértanúk tere, Hősök kapuja útvonalon eljuthatnak a Szentháromság utcán át a Ferences templomig és a felújított rendházig, majd az újonnan átadott Bálint Sándor emlékházhoz, érintik Pick Szalámigyárat, hogy elérkezzenek a Neptunusz helyét jelképező Partiscum Csillagdához, Kecskéstelepre. Az utat innen tovább folytatva a Belvárosban elhelyezett Naptól a Plútó már 4,7 km-re található, a Szegedi repülőtér kifutójánál.

A szegedi Naprendszer-túra útvonala:


Naprendszer túra Szegeden nagyobb térképen való megjelenítése

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.