Bulvár

Néhány napos gólyafiókákat nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Néhány napos gólyafiókákat nevelnek a Szegedi Vadasparkban

2011. június 1., szerda
Néhány napos gólyafiókákat nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Néhány napos gólyafiókákat nevelnek a Szegedi Vadaspark: a madarak apja áramütés miatt pusztult el, és félő volt, hogy anyjuk nem tudja fölnevelni őket.

A kiskunfélegyházi Zöldmező lakótelepen költő fehér gólyapár hímjét május végén érte áramütés. A tojó a baleset után nem merte magukra hagyni néhány napos fiókáit a fészekben, ezért a szakemberek attól tartottak, hogy a madarak éhen halnak - közölte

Endrédi Lajos

, a Szegedi Vadaspark munkatársa az MTI-vel. A Kiskunsági Nemzeti Park és a regionális áramszolgáltató, az EDF-Démász munkatársai együtt siettek a fokozottan védett madarak segítségére, és egy hete kivették a fészekből mind az öt fiókát. A kis gólyák még nagyon fiatalok, három és tíz nap közöttiek lehettek, amikor megérkeztek a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába. Az öt madár szinte folyamatosan éhes, az állatkert gondozói napközben óránként etetik őket, az apróra vágott hal a kedvencük. Ha minden jól alakul, a gólyákat néhány hónap múlva, mihelyt megerősödtek, visszaengedik a természetbe. A Szegedi Vadaspark mentőközpontjába - melynek működését egy, a palicsi állatkerttel közösen elnyert uniós pályázat segíti - viszonylag gyakran érkeznek gólyák, bár általában idősebbek, mint a mostani vendégek - tárta fel Endrédi Lajos. A sérült vagy beteg állatokat, amint lábra tudnak állni, kiengedik a vadaspark egyik tavára, ahonnan szabadon elrepülhetnek. A törött szárnyú vagy más okból röpképtelen madarak azonban az állatkert állandó vendégei maradnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.