Bulvár

Szabad-e locsolni? – versek húsvéthétfőre

Szabad-e locsolni? – versek húsvéthétfőre

2011. április 24., vasárnap
Szabad-e locsolni? – versek húsvéthétfőre

A húsvét hétfői locsolkodásnak – a kölni, szódavíz mellett – elengedhetetlen „kelléke” a locsolóvers. E „költői műfaj” talán a népi és urbán lírában az egyik legszabadabb verselés. Lehet faragni rímmel, vagy rím nélkül, hosszan, röviden, metaforákkal és szlenggel, viccesen és romantikusan, sőt akár még vulgárisan is. Mi most egy csokorra valót gyűjtöttünk olvasóinknak össze két kategóriára osztva a verseket.

Hagyományos, népies locsolóversek

No, ti cimboráim, csuporra, vederre, Adjuk meg a lánynak a tisztet reggelre! Hanem egy szót szólok ezen szép leánynak, Adjon egy pár hímest, Szívemből kívánom, kegyelem magának! … Korán reggel felébredtem, messze-messze jártam, Tündérország kiskertjéből rózsavizet hoztam. Na te kislány megöntözlek, ma van húsvét napja, Tündököljön a két orcád, mint a piros rózsa. Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok, Zsebemben elférnek a piros tojások. … Gyönyörű a tavasz, mosolyog az élet, Áldásokat mutat az arany kikelet. Föltámadt a Jézus, mondják az írások, Vízöntő hétfőre buzognak források. … Borús húsvét reggelén, Kölnit veszek kézbe én. Gondolatom Nálad jár, Rózsavízem Reád száll. … Ki korán kel, aranyat lel, Ki korán locsol, mosolyt porol, Locsolom kedvesem Érzem a keblemen. … Zöld erdőben kis kankalin Kinyílott az éjjel, Kislányok közt a kölnimet Én locsolom széjjel! … Öntözésre méltó gyönyörű virágok! Már eljött az idő, hogy megújuljatok, A Szentlélek Isten szálljon tireátok. … Se nem ittam, se nem ettem. Tarisznya húzza a vállam, Térdig kopott már a lábam. Bejártam a fél világot, Láttam sok-sok szép virágot. A legszebbre most találtam, Hogy öntözzem, alig vártam.

Vidám, vicces versek

Locsolhatok? Szomjas vagyok! … Válság ide, válság oda, Leöntelek, most, vagy soha! … Harangoznak húsvétra Leszakadt a tyúklétra. Kezdődik a locsolás, Mindenkinek jut tojás. … Gyere babám honlapomra! Olvasd versem hervadozva! Hogy mi a domain? Mittudom én! De kölni vizem rád önteném. Keresőbe írd be neved! Böngésződben megjelenek. Szabad-e locsolni? … Én kis kertész legény vagyok, Magam után szagot hagyok. … Egy gondolat bánt engemet. Elfeledtem a versemet. … Aki ügyes kisgyerek, Katonásan tiszteleg. És mielőtt hazatér, Locsolásért tojást kér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.